Három és fél millió halottra figyelmeztetnek Iránban

koronavírus, COVID-19, Irán, Kom
QOM, IRAN - MARCH 17: People wear face masks as a precaution against the coronavirus (COVID-19) outbreak after deaths and new confirmed cases revealed in Qom, Iran on March 17, 2020. Fatima Masumeh Shrine is closed for visitors to prevent the spread of the virus. Fatemah Bahrami / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az eddigi legdrámaibb figyelmeztetést intézte kedden az iráni állami tévé a perzsa ország lakosságához: egy szakértő szerint milliók halhatnak bele a járványba, ha az emberek tovább utazgatnak és nem törődnek az egészségügyi előírásokkal.
Vágólapra másolva!

A felhívás azt követően hangzott el, hogy hétfő éjjel konzervatív síita hívők feldühödött tömege betört hatóságilag lezárt szentélyekbe, a mashadi Imám Rezába és a komi Fatima Maszumébe. A tömeget a rendőrség feloszlatta.

Arcmaszkot viselő nők az iráni Komban március 17-én Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Fatemah Bahrami

A televíziós újságíró - aki amúgy orvos - kedden azzal szembesítette a lakosságot, hogy ha fegyelmezettek, akkor a járvány 120 ezer embert fertőzhet meg, és 12 ezren halhatnak bele, míg lecseng. Ha csupán mérsékelten tartják be az előírásokat, akkor 300 ezerre szökhet fel a fertőzöttek száma, és 110 ezerre a halottaké.

Ha pedig semmibe veszik a hatósági utasításokat és ajánlásokat, akkor összeomolhat Irán egészségügyi ellátórendszere, négymillió fertőzött lesz és akár három és fél millió halott.

Az AP hírügynökség megjegyzi, hogy a figyelmeztetés nagy változás az iszlám köztársaság vezetőinek tájékoztatáspolitikájában, mivel korábban jó ideig tagadták, hogy súlyos lenne a helyzet.

A Közel-Keleten eddig mintegy 18 ezer koronavírusos megbetegedést erősítettek meg, ezek 90 százalékát Iránban. Keddre - egy nap alatt - 13 százalékkal emelkedett a halálozási hányad: további 135 emberrel végzett a koronavírus, így

a betegség halottjainak száma Iránban kedd délre 988-ra nőtt.