A koronavírus miatt bezárt a világ egyik legszebb szigete

Polar bear sign Longyearbyen Spitzbergen Svalbard ARCTIC Arctic Ocean Atmosphere August Automobile Automobile vehicle BEAR CAR Carnivora sp Carnivoran Carnivorans Carnivore (order) Carnivores (order) Cars CLOUD Clouds Cloudy CLOUDY SKY Coast Coasts Cold o
A Norvégiához tartozó Spitzbergák egyelőre nem fogad turistákat
Vágólapra másolva!
Néhány nappal ezelőtt beszámoltunk arról, hogy a világ egyik legelzártabb helyén, a Norvégiához tartozó Spitzbergákon is felütötte a fejét a koronavírus. Akkor annyit lehetett tudni, hogy öt embert teszteltek. Hétfőre kiderült, hogy valamennyi teszt negatív eredménnyel zárult, a Spitzbergákon tehát nincs fertőzött beteg. Éppen ezért a sziget kormányzója úgy döntött, hogy bezárkóznak, azaz turista oda be nem teheti a lábát.
Vágólapra másolva!

Miközben Norvégia megfeszített küzdelmet folytat a koronavírussal, miközben a norvég miniszterelnöknek könyörögnie kellett azért, hogy senki se hagyja el az otthonát, senki se menjen a nyaralójába, aközben a 79. szélességi körön fekvő Spitzbergákon fellélegezhettek. Nincs fertőzött a világ egyik legszebb szigetén. Amint ez kiderült, a kormányzó lépett és lezárta az amúgy nem létező idegenforgalom elől a szigetet.

Ezt egy rövid Facebook-bejegyzésben tudatták a nagyvilággal.

A bejegyzésben az áll, hogy mostantól szünetel a turizmus a szigeten.

Ideiglenesen bezárta tehát a kapuit Svalbard.

Jelen pillanatban amúgy sem reális dolog, hogy bárki elindulna arrafelé, mert Norvégia nem enged be külföldieket az országba. A lezárás bizonytalan ideig tart. A közleményben hangsúlyozták, hogy a sziget fővárosában, Longyearbyen-ben csak egy nagyon kicsi kórház (inkább egészségház) üzemel, amelynek felszereltsége nem alkalmas arra, hogy a koronavírus-fertőzötteket ellása. A helyi lakosok egy-egy komolyabb műtétre, vagy szülésre az innen másfél órányi repülőútra fekvő Tromsöbe mennek. Az, hogy egy koronavírussal-fertőzött beteget repülővel vigyenek el, a legrosszabb forgatókönyv lett volna.

Turisták Longyearbyenben. Egy ideig nem látogat ide senki Forrás: Sputnik/Alexander Kovalev

A közleményből az is kiderül, hogy az utolsó turisták vasárnap este hagyták el a szigetet és repültek vissza a norvég szárazföldre.

A Spitzbergákra repülő két légitársaság, a Norwegian és a SAS azonban nem állítja le a repülőit, már csak azért sem, mert a sziget élelmiszer-ellátásához fent kell tartani az Oslo-Longyearbyen légihidat.

A Norvégiához tartozó Spitzbergák egyelőre nem fogad turistákat Forrás: Biosphoto/© Biosphoto / Sylvain Cordier - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Sylvain Cordier

A Spitzbergáknak és a norvégoknak a lehető legrosszabbkor jött a koronavírus okozta zárlat és a járvány. 2020-ban van a 100 éves évfordulója annak, hogy a Párizs melletti Trianonban aláírták a Svalbard-egyezményt. Ehhez akkor Magyarország is csatlakozott.

A csatlakozás azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok a mai napig szabadon vállalhatnának munkát, szabadon halászhatnának, vadászhatnának a szigeteken.

Sőt, ha ott akarnának élni, letelepedési engedély sem kellene ehhez. A norvég köztévé, az NRK január végén 9 teljes napon át, megszakítás nélkül, összesen 13.320 perces tévéadásban mutatta be a szigeteket. A felvételt 2019 nyarán a Hurtigruten társaság egyik hajójáról készítették el. Akinek az elkövetkező napokban sok ideje van, az megnézheti ezt az adást, ide kell kattintani. Mi most megmutatunk ebből egy kis részletet.

A Spitzbergák az elmúlt 10 évben nagyon népszerű hellyé vált, a turisták - annak ellenére, hogy az itt-tartózkodási költségek rettenetesen drágák - imádtak itt lenni. Télen és nyáron is megvolt a szigeteknek a varázsa. E cikk szerzője legutóbb 2019 februárjának végén járt ott. Abban az időszakban, amikor már nincsen 24 órán keresztül sötét, de amikor még nem süt be a nap a hegyekkel körbezárt fővárosba, Longyearbyenbe.

Ugyankkor - mint a világ legtöbb népszerű és gyönyörű helye - a Spitzbergák is egyre nehezebben küzdött meg a tömegturizmussal.

A nagy tengerjáró hajókról leömlő több ezer ember órákra megszállta a kicsiny főváros, amit a helyiek egyre kevésbé néztek jó szemmel.

Jegesmedve egy Svalbard környékén veszteglő hajón Forrás: Biosphoto/Franco Banfi / Biosphoto/Franco Banfi


A Spitzbergákon az ott élők együtt élnek a jegesmedvékkel - legutóbb épp 2019 karácsonya után okozott több napos problémát a Longyearbyenbe betévedő hatalmas állat, amelyet aztán le kellett lőni. A szigorúan védett példányok kilövésére a legvégső esetben kerülhet csak sor, de akkor nem lehetett mit tenni, mert a medve már a lakosságot veszélyeztette.

A legújabb hírek szerint most is medveveszély van a Spitzbergákon.

Hogy a turisták mikor térhetnek ide vissza, azt ma senki sem tudja megmondani.