Romániában a koronavírus miatt az elnök kihirdette a szükségállapotot

2020.03.16. 15:27

Klaus Iohannis román államfő kihirdette a szükségállapotot, ezt követően pedig azokat az intézkedéseket, amelyeket az egész országban bevezethetnek. Beszédében a köztársasági elnök leszögezte, hogy olyan helyzetben van a világ jelenleg, amivel az emberiség a közelmúltban nem szembesült, ezért minél hamarabb drasztikus intézkedéseket kell hozni – írja a Transindex a Mediafax hírügynökség beszámolója alapján.

Hétfőn helyi idő szerint 15 órától kezdődő sajtótájékoztatóján Iohannis elnök bejelentette, hogy mai naptól Románia egész területén harminc napig érvényben lesz a szükségállapot.

Klaus IohannisForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Véleménye alapján, a járvány csak különleges intézkedésekkel állítható meg, bármilyen nehéz is legyen a szabadságjogok korlátozásához alkalmazkodni, ez az egyetlen módja annak, hogy szeretteink életét megóvjuk.

Kihangsúlyozta, hogy az iskolák zárva lesznek, az egyetemi oktatást is felfüggesztik erre az időszakra. Ha szükség lesz rá, az állam meghatározhatja az orvosi és egészségügyi eszközök, az élelmiszer és az energia, az üzemanyag árát is. Az elmúlt három hónap átlagából fogják kiszámolni ennek árát, amennyiben ezt megteszik – fűzte hozzá Iohannis.

Közölte, hogy a szülők, akik otthon maradnak, fizetett szabadságot kapnak, kivéve a katonaságban, az egészségügyben dolgozók és a börtönöket felügyelő személyzet, akik nem maradhatnak otthon. 

Viszont ők kaphatnak fizetésemelést, amennyiben házastársuk nem részesült már az állami segítségben.

Az otthon maradt emberek számára kidolgoznak egy módszert, hogy anyagi segítségben részesítsék őket, az alkalmazottak és a vállalatok, akiket érint a járvány hatása, segítséget kapnak az államtól. Konkrét összegeket ugyanakkor nem mondott. Felhívta rá a figyelmet, hogy minden koronavírusos esetet ingyenesen fognak ellátni az ország területén és nem kell elmenni már a közintézményekbe a szociális juttatásokért, ezek elektronikus úton is elintézhetők. 

Az egészségügyben versenyvizsga nélkül is lehet alkalmazni ebben az időszakban embereket,  a szükséges felszereléseket direkt közbeszerzéssel kell megvásárolni.

(Iohannis külön köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak az erőfeszítésekért és professzionalizmusért, amivel a helyzetet kezelik, és elmondta, hogy megtették a szükséges lépéseket arra nézve, hogy az ő életük biztonságban legyen munka közben). 

A gazdasággal kapcsolatosan a kormány hamarosan közli a konkrét intézkedéseket, amelyekkel a teljes gazdaságot felkészítik.  A közmű-szolgáltatók továbbra is ellátják a feladataikat, a munkaügyi felügyelőség felfüggeszti a tevékenységét erre a harminc napra  – tette hozzá.

Az igazságügyben csak sürgősségi eseteket tárgyalnak az igazságügyi intézmények, ezeknek a listáját a Legfelsőbb Bírói Tanács és a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék fogják meghatározni. A dekrétumban pontosan megtalálhatóak az igazságügyben való változások.

Iohannis emellett elmondta azt is, hogy a kormánnyal együtt eltökéltek abban, hogy akár a legdrasztikusabb intézkedéseket is meghozzák a románok életének védelmében. 

Az államfő kiemelte: jelenleg elsősorban az a céljuk, hogy felmérjék az egészségügyi tartalékot.

Hozzáfűzte, hogy  a szükséghelyzet lehetővé teszi az azonnali intézkedéseket, például a határok lezárását, vagy bizonyos kereskedelmi egységek zárlatát.  Ugyanakkor ideiglenesen felfüggeszthető a közúti, vasúti-, légi- és vízi közlekedés is.

A román jogrend szerint a szükségállapot átmenet a veszélyhelyzet és az ostromállapot között.

KAPCSOLÓDÓ CIKK