Franciaországban 100 ezer rendőrt küldenek az utcákra a kijárási tilalom miatt

Vágólapra másolva!
Franciaországban 100 ezer rendőrt vezényelnek az utcákra az új koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások betartatására - jelentette be Christophe Castaner francia belügyminiszter Párizsban hétfő éjjel.
Vágólapra másolva!

Az utcákon ellenőrzőpontokat állítanak fel, és aki megsérti a kijárási tilalmat, az akár 135 eurós (mintegy 46 ezer forintos) bírságra számíthat.


- nyomatékosította Castaner.

Emmanuel Macron francia elnök hétfő este tévébeszédben jelentette be, hogy keddtől mindenki csak halaszthatatlan ügyben hagyhatja el a lakhelyét, ha munkába vagy bevásárolni indul. Külön felszólította a franciákat, hogy csak a legszükségesebb dolgokért induljanak el, egyébként senki ne menjen el otthonról.

- hangoztatta beszéde során többször a francia államfő, bejelentve egyúttal, hogy a többi uniós országgal együttműködve kedd déltől 30 napra lezárják a schengeni övezet külső határait.

Az új koronavírus az év elején a kínai Hupej tartományból kezdett terjedni. A hétfő esti hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma Franciaországban 6633 volt, ami több mint 1200-zal haladja meg az előző napi adatokat, a halottak száma pedig 21-gyel 148-ra emelkedett.

Szombat este a kormányzat már kihirdette a járványhelyzet legsúlyosabb fokozatát, s jelezte: csak a létfontosságú nyilvános helyek, az élelmiszerboltok, a dohányboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a benzinkutak lehetnek ezentúl nyitva, és mindenkinek a legszükségesebbre kell korlátoznia a mozgását, amiért a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzés egyre erősebben terjed az országban. Vasárnap viszont a franciák tömegei mentek az utcákra, parkokba, amit a politikusok többsége szóvá is tett, felelőtleneknek nevezve az állampolgárokat - írja az MTI.

Ebben azonban óriási felelőssége volt Emmanuel Macron elnöknek, aki az orvosok kérése ellenére nem volt hajlandó elhalasztatni az önkormányzati választás első fordulóját, elemzők szerint azért, mert azt remélte, pártja jól szerepel. A választáson rekord alacsony, mindössze 44 százalékos volt a részvétel.