Hiába hiánycikk, arcmaszk nélkül tilos a tömegközlekedés Prágában

koronavírus, Csehország, Prága
PRAGUE, CZECH REPUBLIC - MARCH 16: A woman wears a mask as a precaution against coronavirus (COVID-19) on medieval Charles Bridge after Czech government declared a nationwide quarantine due to the novel coronavirus outbreak in Prague, Czech Republic on March 16, 2020. Prime Minister Andrej Babis said in a press conference held after an extraordinary cabinet meeting that the quarantine will be imposed across the country until March 24 to prevent the spread of the virus. The Czech Republic declared a state of emergency on March 12 to prevent the virus from spreading. Lukas Kabon / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Arcmaszk nélkül keddtől kezdve tilos lesz használni a tömegközlekedési eszközöket Prágában - döntött hétfőn a prágai önkormányzat. Zdenek Hrib főpolgármester szerint az intézkedés visszavonásig érvényes.
Vágólapra másolva!

Csehországban jelenleg nagy hiány van az arcmaszkokból. A gyógyszertárakban, a drogériákban gyakorlatilag nem kaphatóak, és számos egészségügyi intézetben is hiánycikknek számítanak.

Akinek van arcmaszkja, használja, akinek nincs, az saját maga otthon is elkészítheti. Alternatív megoldások is léteznek - mondta Zdenek Hrib, Prága főpolgármestere újságíróknak, akik felvetették neki a problémát. Hrib szerint

az arcmaszkot bármiféle kendő is helyettesítheti, s ő maga is ezt használja.

Arcmaszkot viselő nő sétál a Károly hídon március 16-án Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Lukas Kabon

Az arcmaszkok kötelező használatáról a prágaiakat a tömegközlekedési eszközök megállóiban plakátokon, valamint a cég képviselői személyesen is tájékoztatják.

- vélte a főpolgármester.

Amennyiben valaki nem lenne hajlandó betartani, azt a sofőrök kitilthatják a közlekedési eszközökről.

A prágai buszokra hétfő óta tilos az első ajtókon felszállni, és megszűnt a menetjegyvásárlás lehetősége is a sofőröknél. Az utasok és a tömegközlekedési eszközök sofőrjei között szalaggal elválasztott tér van.