Olaszországban a héten tetőzhet a járvány, Magyarország lezárta határait - összefoglaló

Koronavírus, vírus, Budapest, 2020.03.16., maszk, arcmaszk, gyógyszertár
Vágólapra másolva!
A hétfő esti adatok szerint 181 633 fertőzöttje van az új típusú koronavírusnak világszerte, és 7 131 halálos áldozata. A járvány lelassítása érdekében az országok egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak. Hétfő éjféltől Magyarország is lezárja határait, csak magyar állampolgárok léphetnek be, keddtől bezárnak a szórakozóhelyek, mozik, az üzletek nagy része csökkentett nyitvatartással üzemelhet tovább. Az Európai Unió tagállamai közül a lakosság arányához mérten jelenleg Magyarországon van a legkevesebb fertőzött, de az abszolút szám is csak a jóval kevesebb lakosú Lettországban, Litvániában és Máltán kisebb.
Vágólapra másolva!

Hét új fertőzött, egy új gyógyult beteg

Hétfőre újabb hét koronavírusos fertőzött lett Magyarországon, mind magyar állampolgárok. Velük

39-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma az országban.

Ennél az Európai Unióban csak Lettországban, Máltán és Litvániában kevesebb beteg, a lakossághoz mérten azonban a jelenlegi 0,004 ezrelékes aránnyal Magyarország áll a legjobban (a legrosszabb a helyzet Olaszországban, ott 0,462 ezrelék az arány, a nem uniós tagállam Svájcban és Norvégiában 0,271 illetve 0,246).

Jelenleg 137 ember van karanténban.

Hétfő estére egy második beteg is meggyógyult Magyarországon.

Hétfőtől lépett életbe a digitális tanrend is. A gyógyszertárak és a posták előtt hosszú sorokban állnak az emberek, mivel egyszerre csak annyian lehetnek bent, ahány embert ki tudnak szolgálni.

Arcmaszkot viselő nő egy budapesti gyógyszertár előtt március 16-án Fotó: Csudai Sándor - Origo

Magyarország lezárja a határait

Lezárják Magyarország határait a személyforgalom elől, az erről szóló nemzetközi egyeztetések folyamatban vannak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt.

Magyarország területére csak magyar állampolgárok léphetnek majd be.

Hétfő éjféltől a rendezvényeket általánosan betiltják, sporteseményeket zárt kapuk mögött lehet legfeljebb megtartani, ha vállalják a szervezők. Bezárják továbbá a szórakozóhelyeket, a mozikat, a kulturális intézményeknél látogatási tilalmat vezetnek be. Az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivételt jelentenek az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák.

Szintet lépett a járvány

Új szakaszába ért a koronavírus-járvány Magyarországon - jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn.

- mondta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos kiemelte annak fontosságát, hogy minimalizáljuk a személyes kontaktust.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Fotó: Koncz Márton - Origo

Hangsúlyozta a személyes higiénia fontosságát, az alapos kézmosást, a tüsszentés, köhögés etikettjének betartását.

A környező országokban is egyre súlyosabb a helyzet

Ausztriában hétfőre 1018-ra nőtt a fertőzöttek száma. A legtöbb megbetegedést Tirolban diagnosztizálták (254 fő), Felső-Ausztriában 202-en, Alsó-Ausztriában 152-en, Stájerországban 139-en, Bécsben 128-an, Salzburgban 58-an, Vorarlbergben 55-en, Karintiában 18-an, Burgenlandban pedig tízen kapták meg eddig a betegséget. Összesen három halálos áldozatról tudni az országban.

Hétfőtől beszüntették az oktatást, az üzletek nagy része nem nyitott ki, az éttermek, kávézók és bárok is zárva tartanak.

Az új koronavírus-fertőzések magas száma miatt hétfő reggel Csehországban lezárták, elszigetelték az Olmützi régió 21 települését. A több tízezer lakost magába foglaló észak-morvaországi térségbe vezető utakat rendőrök őrzik.

Hétfő reggel Csehországban a hivatalos jelentés szerint 298 fertőzést mutattak ki.

Arcmaszk nélkül keddtől kezdve tilos lesz használni a tömegközlekedési eszközöket Prágában, de Csehországban jelenleg nagy hiány van az arcmaszkokból.

Szájmaszkos nő vág át Prága üres Fő terén 2020. március 16-án Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Szlovákiában 72-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, többségük Pozsonyban van. Peter Pellegrini kormányfő közölte: várhatóan már szerdától kiterjesztik a hétfőtől hatályba lépett szükségállapotot, úgy, hogy az már nemcsak a kórházakra, hanem minden egészségügyi létesítményre vonatkozni fog, köztük a magántulajdonban lévőkre is.

Ukrajnában a városok metróinak lezárására és a korlátozó intézkedések további szigorítására szólította fel a kormányt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetében a járvány elleni védekezés érdekében. A kormány hétfő este rendkívüli ülést tart, amelyen várhatóan döntést hoz Zelenszkij javaslatairól. Az elnök felszólította az infrastrukturális minisztériumot, hogy szerda déltől állítsa le a belföldi, települések közötti légi, vasúti és buszjáratokon zajló személyszállítást, továbbá a városi metróhálózatok működését. Az országban jelenleg hét fertőzött van.

Romániában rendkívüli állapotot vezettek be azonnali hatállyal

30 napra a járvány megfékezése érdekében, az erről szóló elnöki rendeletet hétfőn adta ki Klaus Iohannis államfő. A rendkívüli állapot idejére felfüggesztik valamennyi oktatási intézmény tevékenységét, egyszerűsítik az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja.

Újabb 349 halott Olaszországban

Az utóbbi huszonnégy órában 349-cel 2158-ra emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság hétfő esti tájékoztatója szerint. Eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma enyhe 27 980-ra nőtt.

Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője hangsúlyozta, hogy az új fertőzöttek száma az egy nappal 3590-ről 3233-ra csökkent. Ez még nem biztos, hogy azt jelenti, hogy tetőzött a járvány, de az olasz szakemberek szerint ez a következő héten megtörténhet. Lombardiában már napok óta folyamatos csökkenést mutat az új esetek száma, de a régió központja, Milánó alacsonyan fertőzött terület, így nagyon ügyelni kell arra, hogy ott ne törjön át a betegség, mert akkor újra nagyot nőhet az új fertőzöttek száma.

A betegekből több mint 10 ezer házi karanténban tartózkodik, a kórházban kezeltek tíz százaléka van intenzív osztályon. A gyógyultak száma 2749-re emelkedett.

Határzárak szinte minden európai országban

A koronavírus-járvány terjedésének fékezésére Franciaországban kijárási korlátozások lépnek életbe kedd déltől legalább két hétre, az Európai Unió pedig lezárja a külső határait harminc napra - jelentette be Emmanuel Macron.

"Kültéri gyülekezések, családi és baráti találkozók nem engedélyeztetek. Barátokkal találkozni a parkban vagy az utcán többet nem lehet" - hangsúlyozta Emmanuel Macron. Kizárólag élelmiszert vásárolni, orvoshoz vagy gyógyszertárba lehet elmenni otthonról, illetve akik nem tudnak otthonról dolgozni, elmehetnek a munkahelyükre, s a kültéri sportolás is engedélyezett.

A kormány kedd reggel rendeletet jelentet meg arról, hogy mi számít szükséges mozgásnak, illetve arról is, hogy milyen szankciókat vonnak maguk után a szabálysértések.

A La Defense párizsi negyedben, a francia üzleti élet központjában fényképez egy férfi március 16-án Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Rendkívüli állapotot rendeltek el hétfőn Svájcban is, április 19-ig zárva tartanak az áruházak, az éttermek. A kormány jóváhagyta, hogy 8000 katona segítsen a kórházakban a logisztika és a biztonság területén. Vasárnapra 840 új esettel 2200-ra nőtt a Svájcban és Liechtensteinben regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy a járvány gyorsan terjed a két alpesi országban. Svájcban eddig 13 halálos áldozata van a koronavírusnak

Bosznia-Hercegovina főként horvátok és bosnyákok lakta országrészében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban katasztrófahelyzetet hirdettek hétfőn. Montenegróban ugyan még egy fertőzöttet sem regisztráltak, ám a podgoricai kormány elővigyázatosságból lezárta a határait a külföldi állampolgárok előtt. Koszovó felfüggesztette az összes induló repülőjáratot, nemzetközi busz- és vasúti járatot, valamint a településközi járatot is, az országba csak a koszovói állampolgárok léphetnek be, őket 14 napos házi karanténra kötelezik. Az észak-macedóniai politikusok a járványra való tekintettel az április 12-re tervezett előrehozott parlamenti választás elhalasztását kezdeményezték a köztársasági elnöknél.

Németországban egységes intézkedéseket vezetnek be a tartományok a koronavírus-járvány miatt az emberek közötti fizikai kapcsolatok korlátozására - jelentette be Angela Merkel kancellár hétfőn Berlinben.

A lakosság ellátását biztosítani kell, ezért az élelmiszerüzletek, háztartási boltok, gyógyszertárak, üzemanyagtöltő-állomások, bankok, postahivatalok, tisztítók, fodrászok, újságosok, állateledel boltok, kertáruházak nyitva maradhatnak és egy sor szolgáltatást továbbra is igénybe lehet venni, de a játékterektől kezdve a templomokig egy sor intézmény működését fel kell függeszteni, amely hozzájárulhat a koronavírus terjedéséhez és nem szükséges a mindennapi élethez - mondta Angela Merkel.

Kérjük, maradjon otthon két hétig jelentésű felirat mellett megy el egy ember az osztrák-német határnál, a német oldalon fekvő Scharnitzban 2020. március 16-án Forrás: MTI/EPA/Philipp Gülland

Spanyolország keddtől lezárja szárazföldi határait a koronavírus-fertőzés terjedésének csökkentése érdekében. Spanyolországban a legfrissebb adatok szerint a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 8744, amelyből több mint 6600 esetet a madridi tartományban diagnosztizáltak. A betegségbe 297-en haltak bele, és több mint 520-an már meggyógyultak belőle.

Iránban 853-ra emelkedett az új koronavírus-fertőzés okozta halálesetek száma, miután az utóbbi 24 órában 129 beteg vesztette életét. Irán-szerte 14 991 fertőzöttet tartanak számon, az utóbbi 24 órában a hatóságok 1053 új fertőzést jegyeztek fel.