Telefonon egyeztetett Szijjártó Péter az olasz külügyminiszterrel

SZIJJÁRTÓ Péter
Zágráb, 2020. március 6. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Külügyek Tanácsának ülésén Zágrábban 2020. március 6-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter olasz kollégájával, Luigi di Maióval egyeztetett telefonon vasárnap a koronavírus miatti járványügyi helyzetről.
Vágólapra másolva!

A miniszter vasárnap délután Facebook-oldalán azt írta: az olasz kormány és az olasz hatóságok most nagyon komoly kihívásokkal néznek szembe, főleg Lombardiában, ezért biztosította az olasz minisztert a magyarok szolidaritásáról.

Hozzátette: egyetértettek abban, hogy a vírus terjedésének megfékezéséhez elengedhetetlenül szükséges az adatok és információk cseréje. Ezért megegyeztek abban, hogy

folyamatos és közvetlen kapcsolatban maradnak,

hogy pontos képet tudjanak adni az egymás országaiban zajló járványügyi folyamatokról, így segítve az eredményes védekezést.

Egyetértettek abban is, hogy az emberek életének és egészségének védelme mellett kötelességük az emberek, családok mindennapi ellátásának biztosítása is.

– A szigorú magyar határvédelmi intézkedések pontosan ezeket a célokat szolgálják: a személyforgalom ellenőrzésével gátat szabni a vírus terjedésének, ugyanakkor biztonságos megoldásokat találni a családok és gyárak ellátását célzó teherforgalom számára – jelentette ki Szijjártó Péter.