Országos karantén jöhet Csehországban

koronavírus, CSehország
Prága, 2020. március 11. Védőmaszkot viselő emberek fényképezkednek Prága óvárosában 2020. március 11-én. Csehországban eddig 64 személynél diagnosztizálták az új koronavírusos fertőzést, kórházakban és nyugdíjasotthonokban egy napja már látogatási tilalom van. MTI/AP/Petr David Josek
Vágólapra másolva!
Országos vesztegzár bevezetését mérlegeli a cseh kormány, mert vasárnap délelőtt már 231-re emelkedett az új koronavírusos fertőzöttek száma, ami 42-vel több, mint szombat este - jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök a Prima kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában.
Vágólapra másolva!

– Alapvető fontosságú intézkedés felé tartunk. (...) Valószínűleg a maximálishoz – szögezte le Andrej Babis a beszélgetésben, Később úgy pontosított, hogy

valószínűleg az egész Csehországot érintő vesztegzárról lesz szó.

A kormányfő fontosnak nevezte, hogy az emberek kizárólag csak munkába járjanak, onnan pedig menjenek haza.

– Fenn kell tartanunk a gazdaságot, a termelést – húzta alá.

A cseh miniszterelnök szerint ezért semmiképpen sem fogják korlátozni a tömegközlekedést, inkább megerősítik, hogy egy-egy autóbuszban, metró- és villamoskocsiban kevesebben utazzanak.

Válságstábot állíthatnak fel

Andrej Babis kijelentette, hogy a korábban elrendelt karanténokat nem mindenki tartja be, ezért szükségesnek mutatkozik az eddigi intézkedések szigorítása. A házi karantén be nem tartásáért - a csütörtökön kihirdetett szükségállapot alapján - akár 3 millió koronás (40 millió forint) büntetés is kiszabható.

– Nem szeretnénk büntetni az embereket. Felszólítok mindenkit, hogy viselkedjünk ésszerűen. Egyelőre ennek nincs hatása – mondta Andrej Babis.

Az esetleges országos vesztegzárral kapcsolatban úgy fogalmazott, "meg kell csinálnunk".

A kormányfő szerint valószínű, hogy

a csehországi fertőzöttek száma vasárnap estére eléri a háromszázat.

Eddig több mint négyezer ember vetette alá magát laboratóriumi vizsgálatoknak.

Védőmaszkot viselő emberek fényképezkednek Prága óvárosában Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

Délután újabb rendkívüli ülést tart a kormány, amely dönthet a további intézkedésekről, egy országos válságstáb felállításáról. A válságstábot Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese vezetné, aki képzett járványügyi szakember.