Így tarolta le a koronavírus Spanyolországot és Olaszországot

Koronavírus, vírus, Madrid, Spanyolország
Gran Via remains empty in Madrid on March 14, 2020 after regional authorities ordered all shops in the region be shuttered from today through March 26, save for those selling food, chemists and petrol stations, in order to slow the coronavirus spread. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
Miután a spanyol kormány szükségállapotot hirdetett, Madrid és Barcelona utcái kiürültek, az éttermek bezártak, a vendéglátásból élők pedig aggódva tekintenek jövőjükre. 
Vágólapra másolva!

Spanyolország

Olaszország után Spanyolországot érintette a leginkább a koronavírus: pénteken szükségállapotot rendeltek el. Nem véletlenül, hiszen a jelenlegi tendenciák azt mutatják, nagyobb baj lehet itt, mint Olaszországban. Sokat mondó, hogy péntekről szombatra 1500-zal nőtt a fertőzöttek száma.

A szükségállapotot a kormány 15 napig tarthatja fenn, annak meghosszabbításáról a parlament dönthet. A kabinet a rendkívüli jogrend keretében otthon maradásra kötelezte 47 millió polgárát, és csak kivételes esetekben engedélyezett "kimenőt" (bevásárlás, gyógyszerek kiváltása).

A Reuters vasárnap azt írta, hogy Madrid és Barcelona utcái teljesen kiürültek. A nagyobb újságok a kormány által hangoztatott "Együtt megállítjuk ezt a vírust" jelmondattal a címlapjukon jelentek meg. A hírügynökség beszámolója szerint a Madrid központjában közlekedő buszokon nem voltak utasok.

A bárok, az éttermek és az üzletek 15 napra bezártak a kormány döntésének következtében. Spanyolország idegenforgalmára is jelentős csapást mért a koronavírus, többek között a húsvéti ünneppel kapcsolatos rendezvényeket is törölték, így a körmeneteket is.

A spanyolok érthető okokból tartanak, hogy mi lesz ennek az egésznek a vége, a gazdasági visszaesés hogyan fogja az életüket befolyásolni. "Remélem, hogy hamarosan véget ér a járvány, és visszatérhetek a munkába" - mondta egy 22 éves repülőtéri munkás. Pedro Sanchez szocialista miniszterelnök szombaton előrebocsátotta, hogy a szükségállapot jelentős hatással lesz a polgárok és a vállalkozások életére, ugyanakkor megígérte azt, hogy kormánya minden tőle telhetőt meg fog tenni a gazdasági károk minimalizálására.

A koronavírus következményei azért is lehetnek jelentősek Spanyolországban, mert a munkahelyek több mint felét a kis- és középvállalkozások adják, a munkanélküliségi ráta pedig kifejezetten magas az országban. "Ez a város az idegenforgalomtól függ, a koronavírus miatt sok vállalkozás szenved majd kárt" - mondta az 52 éves Leonel Sanchez, akit éppen vásárlás közben szólított meg a Reuters munkatársa a Gran Vián.

Spanyolországban a vasárnap délutáni adatok szerint 288-an haltak meg és 7753 ember fertőződött meg.

Görögország kormánya vasárnap kora délután közölte, nem engedélyezi a Spanyolországba és a Spanyolországból induló replülőjáratokat a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.
Az üres madridi Gran Via (Photo by JAVIER SORIANO / AFP) Forrás: AFP/Javier Soriano

Olaszország

Olaszország a koronavírus európai gócpontja, a kontinensen itt fertőződtek meg és haltak meg a legtöbben a világjárvány következtében. Bár a kormány döntését követően az ország karantén alá került, ennek ellenére nem sikerült csökkenteni a vírus terjedésének ütemét. Csak szombaton 175 ember halt meg, amivel 1441-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Az adatok egészen rémisztőek alakulnak:

  • február 21-én még csak három fertőzést regisztráltak,
  • egy hét múlva már több mint hatszázat,
  • két hét múlva pedig közel ötezer beteget,
  • az utolsó szám pedig 21 154,
  • 1441 halálos áldozat jut ennyi fertőzésre, tehát majdnem hét százalék.

Az olasz hatóságok szerint ebben az is közrejátszhat, hogy sokan nem tartják be az előírásokat: elmennek fürödni a tengerpartra, síelni a hegyekbe, és a barátaikkal töltik az időt a városban.

Járvány ide, járvány oda, az olaszoknál a nemzeti érzés, a haza szeretete ilyen bajban is tovább erősödik. Számos olyan felvétel van az interneten, amelyeken az látható, hogy saját erkélyükről, hangszer segítségével, a ház lakóival együtt énekelik el az olasz nemzeti himnuszt.

A napokban átfogó cikket írtunk arról, hogy miért éppen Olaszországban ütötte fel a fejét elsőként a koronavírus a kontinensen.