Németország lezárja osztrák, francia és svájci határát sajtóhírek szerint

Németország, koronavírus
26 February 2020, Baden-Wuerttemberg, Göppingen: At the Klinik am Eichert, an emergency ambulance drives away from the emergency room. The first corona patient in Baden-Württemberg was confirmed in Göppingen. Photo: Stefan Puchner/dpa
Vágólapra másolva!
Németország lezárja Ausztriával, Franciaországgal és Svájccal közös határát hétfő reggel 8 órától a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vasárnap este, megerősítve a döntésről szóló sajtóértesüléseket. Ugyancsak vasárnap arról is döntöttek, hogy a német-dán határt is lezárják.
Vágólapra másolva!

Horst Seehofer berlini tájékoztatóján azt mondta, hogy a járvány megfékezéséhez vissza kell fogni az emberek közötti érintkezést, amihez a határon átívelő közlekedés korlátozása is hozzátartozik. Ezért felszólítják a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak

A Bild című lap és a dpa hírügynökség kormányzati forrásokra hivatkozó értesülése szerint az intézkedés nemcsak a járvány megfékezését szolgálja, hanem azt is, hogy megakadályozzák a külföldiek pánikvásárlásait a határ menti települések élelmiszerüzleteiben.

A szövetségi kormány az érintett tartományok vezetésével egyelőre a francia, a svájci és az osztrák, valamint a dán határon bevezetendő korlátozásokról döntött.

Fenntartják az áruforgalmat

Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter tartományi kormányfőkkel folytatott telefonkonferenciáján megállapodtak arról, hogy

az áruforgalmat fenntartják, és az ingázó munkavállalóknak is engedélyezik a határátkelést.

Senki mást nem engednek át, akinek nincs nagyon nyomós oka az utazásra. A hazatérő német állampolgárok természetesen beléphetnek.

A határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség a tartományi rendőri szervek segítségével ellenőrzi az átkelőket.

Korábban több szomszédos állam, Lengyelország, Csehország és Dánia is lezárta határait a járvány miatt.

Valamennyi érintett határszakaszon hétfő reggel 8 órától korlátozzák a forgalmat. Az intézkedés ideiglenes, de visszavonására egyelőre nincs határidő. Folyamatosan vizsgálni kell a helyzetet, és a fejleményektől függően kell dönteni. A járvány csúcspontja még hátravan - mondta Horst Seehofer.

Több mint ötezer fertőzött, 13 halott

Német hírportálok beszámolói alapján a tartományi egészségügyi minisztériumoktól begyűjtött adatok szerint Németországban vasárnap este 5627 koronavírus-fertőzést tartottak számon. Ez 1412 esettel több az egy nappal korábbi 4233-nál.

Közel ötezer fertőzöttről tudnak Németországban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Stefan Puchner

A járványban 13 ember halt meg, 6 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 4 Bajorországban és 3 Baden-Württembergben.