Megdöbbentően alacsony részvétel a francia kormány által kierőszakolt önkormányzati választáson

franciaország 
választás
Párizs, 2020. március 15. A szavazóurnát tisztítja egy alkalmazott a franciaországi helyhatósági választások első fordulójában Párizsban 2020. március 15-én. A koronavírus-járvány terjedése miatt éjfélkor az egész országban életbe lépett a legsúlyosabb fokozatú járványhelyzet. MTI/AP/Daniel Cole
Vágólapra másolva!
Vasárnap nulla órától gyakorlatilag leállt az élet Franciaországban a koronavírus miatt. Olaszország és Spanyolország után Európában itt a legfenyegetőbb a járvány, egyetlen étterem sem lehet már nyitva, tulajdonképpen a gyógyszertárak és az élelmiszerboltok kivételével nem nyithat ki senki. Ennek ellenére, vezető orvosok határozott tanácsa ellenére, Macron kormánya úgy döntött, hogy mégis megtartják a mai önkormányzati választások első fordulóját. Elemzők szerint azért, mert több felmérés is jó eredményt várt Macron jelöltjeinek. Soha még ilyen kevesen nem szavaztak Franciaországban önkormányzati választásokon. 2014-ben közel 64%-os volt a részvétel. Most az első becslések szerint 44% körüli. 
Vágólapra másolva!

A szavazóurnát tisztítja egy alkalmazott a franciaországi helyhatósági választások első fordulójában Párizsban 2020. március 15-én. Forrás: MTI/AP/Daniel Cole

Macron pártján kívül szinte mindenki a második, jövő heti második forduló eltörlését követeli. Az egészségügyi miniszter, Olivier Véran már nem zárja ki, hogy elmarad a második forduló. Döntés két nap múlva várható.

A szavazatok többségének összeszámlálása után a szocialista Anne Hidalgo vezet Párizsban, 30%-ot szerezhetett. A második helyen Nicolas Sarkozy egykori igazságügy-minisztere, Rachida Dati áll, 22%-kal. A harmadik helyen Macron jelöltje, Agnese Buzyn, 17%-kal. Ez azt jelenti, hogy a három politikusnő jut tovább a következő fordulóba. A negyedik helyen a baloldali Zöldek állnak, 11%-kal, a szavazóik a kutatások szerint a szocialista jelöltre szavaznak elsöprő többségben a második fordulóban. Így szinte biztos, hogy Anne Hidalgo marad a párizsi főpolgármester. A baloldali és a balliberális pártok (Buzyn párizsi programját nehéz lenne jobboldalinak nevezni) nagyjából 70%-ot értek el Párizsban, összesítve. Ezt jelezték egyébként a kutatóintézetek.

Meglepő viszont, hogy a baloldali zöldpárt (Les Verts) három nagyvárosban is az első helyen áll, Lyonban, Strasbourgban és Bordeaux-ban.