Újabb európai országok zárják le határaikat, Szlovéniában leáll a tömegközlekedés

health epidemic Horizontal Chief doctor Germra Schneider at the emergency department in municipality Asker and Baerum tests a person for the novel coronavirus in a car outside the emergency unit on March 2, 2020 in Sandvika, Norway. - Medical staff handle
Norvég háziorvos a rendelőbe érkező páciensén koronavírus tesztet végez a parkolóban
Vágólapra másolva!
Norvégia, Észtország és Litvánia úgy határozott szombaton este, hogy lezárja határait a külföldiek előtt. Lettország nem vezet be teljes határzárat, de felfüggeszti a nemzetközi tömegközlekedést.
Vágólapra másolva!

Norvégia hétfőtől zárja be kikötőit és repülőtereit, de a norvég állampolgárok hazatérhetnek. A hírügynökségek nem szóltak az ország szárazföldi határairól. A nemzetközi áruforgalom nem lesz korlátozva.

Norvég háziorvos a rendelőbe érkező páciensén koronavírustesztet végez a parkolóban Forrás: AFP/NTV Scanpix/Terje Bendiksby

Litvánia hétfőtől, Észtország pedig keddtől nem enged be külföldieket az országba.
A litván belépési tilalom nem vonatkozik azokra a külföldiekre, akiknek letelepedési engedélyük van az országban, vagy diplomaták, vagy ott állomásozó NATO-katonák. Viszont

a litván állampolgárok sem hagyhatják el az országot legalább két hétig.

Az áruszállítást nem korlátozzák.

Vilnius már pénteken döntött arról, hogy bezárnak minden oktatási intézményt és betiltanak minden nagyobb nyilvános eseményt. Hétfőtől

bezárnak az éttermek, a bárok és a legtöbb üzlet.

Nyitva maradnak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak, és továbbra is szabad az ételkiszállítás. A 2,8 millió lakosú Litvániában szombatig nyolc koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

Észtországba keddtől nem léphetnek be külföldiek,

csak azok, akiknek hozzátartozójuk van az országban, de nekik is előbb két hétre karanténba kell vonulniuk. Miután a nemzetközi szállítás továbbra is szabad, a szállítást végzők beléphetnek az országba, ha tünetmentesek. Hat észtországi szigetre csak az ott lakók juthatnak el, senki más. Tallinnban már pénteken döntöttek arról, hogy

hétfőtől bezárják az iskolákat és egyéb oktatási létesítményeket,

amelyek így távoktatásra térnek át, és a nyilvános rendezvényeket is törlik. Május 1-jéig bezárják a múzeumokat és a filmszínházakat, a könyvtárakba csak korlátozottan lehet majd belépni. Az 1,3 millió lakosú Észtországban 115 volt szombaton a regisztrált fertőzöttek száma.

Lettországba személygépkocsival bejuthatnak külföldiek, és a nemzetközi áruszállítás továbbra is lehetséges. Az országban azonnali hatállyal betiltották az 50 fősnél nagyobb rendezvényeket. Az 1,9 millió lakosú Lettországban 26 regisztrált fertőzött volt szombaton.

Szlovéniában leállítják a tömegközlekedést

Szlovéniában hétfőtől leállítják a tömegközlekedést, valamint bezárják az éttermeket és a bárokat az új koronavírus terjedésének akadályozása érdekében. Erről döntött szombaton az új kormány válságkezelő kabinetje.

Janez Jansa miniszterelnök közölte a Twitteren, hogy az országban felfüggesztenek, illetve korlátoznak minden nem szükséges tevékenységet. Minden ezzel kapcsolatos intézkedést azután vezetnek be, hogy az illetékes miniszterek kihirdetik az ezekről szóló rendeleteket.

A parlament pénteken szavazott bizalmat az átmeneti koalíciós kormánynak, amely még aznap megtartotta első ülését, és ezen megalakult a válságkezelő kabinet.

Az olasz áruforgalmat is korlátozzák

Ezt megelőzően Szlovénia szerdától megtiltotta a beutazást Olaszországból. A rendelet nem vonatkozik a szlovén állampolgárokra, továbbá csak azok léphetik át az országhatárt, akik igazolják, hogy nem fertőzöttek. Ez az igazolás nem lehet régebbi három napnál, valamint szlovén, olasz vagy angol nyelven kell íródnia. Csütörtöktől az Olaszországból érkező áruforgalmat is korlátozták. Hétfői hatállyal

felfüggesztették az oktatást az óvodától a felsőoktatási intézményekig.


Szombaton meghalt az első beteg, akit megfertőzött a koronavírus. A délkelet-szlovéniai Metlika városban működő idősotthon egyik lakója volt. Szlovéniában szombaton délután 14 óráig 181 volt a fertőzöttek száma.