Egy nap alatt 113-an haltak meg a koronavírusban Iránban

Irán, koronavírus
Iranian firefighters and municipality workers disinfect streets in the capital Tehran in a bid to halt the wild spread of coronavirus on March 13 2020. - Iranian forces will clear the streets nationwide within 24 hours and all citizens will be checked for the new coronavirus in a bid to halt its spread, the military said. (Photo by STR / AFP)
Vágólapra másolva!
Tovább súlyosbodott a helyzet Iránban a koronavírus-járvány miatt – írja az US News.
Vágólapra másolva!

Alireza Vahabzadeh, az iráni egészségügyi miniszter tanácsadója a Twitteren jelentette be, hogy

egy nap alatt újabb 113 halálos áldozata lett a koronavírusnak,

így már összesen 724 ember halt bele a betegségbe.

Vasárnapra nőtt a legmeredekebben a napi halálos áldozatok száma a járvány kezdete óta. Ez volt az első olyan nap, amikor az új esetek száma meghaladt a százat.

A hivatalos adatok szerint 13 938 fertőzött van Iránban.

Fertőtlenítik Teherán utcáit 2020. március 13-án Forrás: AFP/Str

Kianush Jahanpur, az egészségügyi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy 4 590 ember már kigyógyult a betegségből.

Túlterhelt egészségügy

Az iráni vezetők vasárnap hivatalosan elismerték, hogy a járvány túlterhelheti az egészségügyi rendszert. Ha ez a tendencia folytatódik, nem lesz elég kapacitás - ismerte el a járványellenes kampányt vezető Ali Reza Zali, akit az IRNA hírügynökség idézett.

A feltételezések szerint Iránban mintegy 110 ezer kórházi ágy van, ebből 30 ezer a fővárosban, Teheránban. A hatóságok szükség esetén mobil klinikák felállítását ígérték.

Zali elismerte, hogy sokan, akik belehaltak a COVID-19 járványba, a fertőzés előtt egészségesek voltak. Az iráni hatóságok ritkán szokták elismerni, hogy a vírus nem csak a betegeket és időseket veszélyezteti. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a halottak 55 százaléka a hatvanas éveiben járt, 15 százalékuk 40 évnél fiatalabb volt.

Iránban a vírus több magas rangú vezetőt - egy alelnököt, minisztereket, parlamenti képviselőket, a Forradalmi Gárda tagjait és egészségügyi minisztériumi tisztviselőket is - megfertőzött. A hatóságok ennek ellenére késlekednek a más súlyosan fertőzött országokban már meghozott intézkedések bevezetésével.

Haszán Róháni elnök vasárnap kizárta az általános karantént

és közölte, hogy a kormány azon dolgozik, hogy nyitva tartsa a határokat.

Teherán mindenesetre a parlamenti választások április 17-re kitűzött második fordulóját meghatározatlan időre elhalasztotta a járvány miatt - jelentette az al-Dzsazíra katari hírtelevízió az iráni Őrök Tanácsának szóvivőjére hivatkozva. Az első fordulót február 21-én tartották, 11 szavazókerületben kell második fordulót tartani, ahol egyetlen jelölt sem érte el a szavazatok 20 százalékát.

Dalia Samhouri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magas rangú regionális vezetője szerint mind Irán, mind Egyiptom, a két legnépesebb közel-keleti ország feltehetően kevesebb esetet jelent be a ténylegesnél a vírus jellege miatt, amely már a tünetek megjelenése előtt is fertőz. Egyiptomból vasárnapig 110 megbetegedést és két halálesetet jelentettek.

Szigorúbb intézkedések a térség más országaiban

A térség más országaiban viszont újabb intézkedéseket hoztak a járvány ellen. Vallási hatóságok bejelentették, hogy további intézkedésig bezárják a jeruzsálemi al-Aksza mecsetet, az iszlám harmadik legszentebb helyét és a Szikladómot, az imákat a szentélyek körüli szabad téren tartják.

Az izraeli főrabbi hivatala a múlt héten kérte a zsidókat, hogy ne menjenek tömegesen imádkozni a Siratófalhoz.

Jordánia vasárnap közölte, hogy hat új megbetegedést észleltek. Négyen francia turisták, ketten jordániai állampolgárok - közölte Szaad Dzsaber egészségügyi miniszter. Az ország felfüggesztett minden fogadott és indított légijáratot, csak segélymunkások és diplomaták léphetnek az országba, és két hétre bezárta az iskolákat. Tilos vízipipát szívni is a kávéházakban.