250 halott egy nap alatt Olaszországban, szükségállapot Spanyolországban

koronavírus
Vágólapra másolva!
A világon összesen több mint 145 ezren fertőződtek meg az új koronavírussal és 5 429-en haltak meg a betegség miatt. A legtöbb fertőzött továbbra is Kínában van, azonban itt már fordult a kocka és az új fertőzöttek többsége már külföldön kapta el a kórt. Európában továbbra is Olaszország számít a fertőzés gócpontjának, de rohamosan nő a betegek száma Spanyolországban is, ahol szombati rendkívüli állapotot rendelnek el. A német tartományok többségében bezártak az iskolák, a járvány próbára teszi az ország egészségügyi rendszerét. Nemzetközi összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Péntek estére 1266-ra emelkedett Olaszországban a koronavírus halálos áldozatainak száma, vagyis mindössze egy nap alatt 250 haláleset történt. Ez az ország számít továbbra is a járvány európai gócpontjának, a regisztrált fertőzöttek száma 17 660 - a legmagasabb Európában.

Az új fertőzöttek száma legutóbb 2116 volt, ami valamivel kevesebb az egy nappal korábbi emelkedésnél.

A fertőzöttek közül több mint hétezren kórházi kezelésre szorulnak, több mint ezerháromszázan intenzív osztályon vannak, 1439-en már felgyógyultak a betegségből.

A legtöbb beteget továbbra is az északnyugati Lombardiában regisztrálták: számuk az utóbbi napban több mint ezerrel, 9820-ra nőtt.

Gazdaságélénkítő csomagot jelent be az olasz kormány

Attilio Fontana lombardiai kormányzó a már eddig is szigorú óvintézkedések további fokozását szorgalmazta a régióban, többek között a térségbeli tömegközlekedés további korlátozását a járatok számának csökkentésével.

Milánóban lezárták a városi parkokat, és megkezdték az utcák fertőtlenítését. Felmerült, hogy a vásártér területét nagy méretű "víruskórházzá" alakítsák át, ahogyan korábban a kínai Vuhan városában is történt, de ezt az olasz polgári védelem nem engedélyezte.

A római kormány vasárnapig ígérte a 25 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag első lépéseinek bejelentését.

Sajtóértesülések szerint a tervek közt szerepel többek között

  • a márciusi adóbefizetések és adóellenőrzések felfüggesztése,
  • közüzemi díjkedvezmények bevezetése, a munkanélküli segélyek azonnali elindítása az idegenforgalmi és kulturális ágazatban állásukat elvesztők számára,
  • illetve fizetett szabadságot készülnek biztosítani az oktatási szünet miatt otthon maradó szülőknek.

Szükségállapot Spanyolországban

Több mint ezer fővel nőtt egy nap alatt a fertőzöttek száma Spanyolországban. Itt már 5232 beteg van, és 133-an haltak meg a koronavírus miatt.

Pedro Sánchez miniszterelnök Madridban pénteken bejelentette, hogy

a spanyol kormány szükségállapot bevezetését rendeli el szombati rendkívüli ülésén,

hogy mozgósítani tudják az állam minden - gazdasági, egészségügyi, katonai és civil - erőforrását, és így a lehető legjobban védhessék az állampolgárok egészségét.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy "nagyon kemény hetekre" lehet számítani, nem kizárható, hogy

A szükségállapot elrendelésével a spanyol alkotmány lehetőséget ad a kormánynak rendkívüli intézkedések bevezetésére, például,

  • hogy korlátozza az emberek szabad mozgását,
  • és lezárjon teljes városokat, autonóm tartományokat vagy akár az egész országot.

A kormány által elrendelt korlátozásokat 15 napig lehet fenntartani, és a parlament hozzájárulásával lehet meghosszabbítani.

10 német tartományban bezártak az iskolák

Németországban a Robert Koch országos járványügyi intézet legutóbbi adatai szerint péntek estig 3062 koronavírus-fertőzést tartottak nyilván. Ez 693 esettel több az egy nappal korábbi 2369-nél. Az esetek legnagyobb részét - 936 fertőzést - továbbra is Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták.

A járvány miatt

Németországban eddig 8 ember halt meg,

46-an gyógyultak fel.

A járvány lassítása céljából több tartományban bezárják az iskolákat és az óvodákat. Elsőként Bajorországban, Berlinben, Alsó-Szászországban és a Saar-vidéken hoztak ilyen döntést, alig fél nap alatt azonban a 16-ból 10 tartomány döntött így.

Lothar Wieler, a járványügyi intézet vezetője pénteken azt mondta, hogy

és azt sem lehet kizárni, hogy olyan helyzet alakul ki, mint Olaszországban, ahol egyes kórházakban el kell dönteni, hogy két rászoruló beteg közül melyikük kaphat mesterséges lélegeztetést.

Kínában fordult a kocka

A legtöbb regisztrált fertőzött, 80 973, továbbra is Kínában van. Azonban a járvány kezdete óta most fordult elő először, hogy

az újonnan megfertőződött emberek többsége külföldről hurcolta be a vírust,

és nem az országon belül kapta el.

Kínában az új fertőzöttek többsége már külföldön kapta el a vírust Forrás: AFP/Str

A járványhelyzetet felügyelő kínai nemzeti egészségügyi bizottság szombati jelentése szerint az előző napon azonosított tizenegy új beteg közül heten Kínán kívül - Olaszországban, az Egyesült Államokban és Szaúd-Arábiában - fertőződtek meg, a többiek pedig a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartományban. Szombaton Sanghajban további két új beteget regisztráltak Franciaországból és Spanyolországból érkezett utazók között.

A járványban itt eddig 3075-en haltak meg.

Terjed a vírus a Közel-Keleten

A vírus terjedőben van a közel-keleti országokban is, ahol a hatóságok ugyancsak szigorú korlátozások bevezetésére kényszerülnek.

A szaúd-arábiai kormány szombaton bejelentette, hogy március 15-től kezdődően két hétre felfüggeszti az összes nemzetközi repülőjáratot. Az országban eddig 86 embert diagnosztizáltak koronavírussal. Az iszlám vallás legszentebb helyei közé tartozó Mekkát és Medinát már korábban lezárták a zarándokok előtt a járvány terjedése miatt.

Az Egyesült Arab Emírségekben március végéig bezárták a szórakozóhelyeket és a turisták által látogatott éttermeket, Abu-Dzabíban pedig felfüggesztették a nyilvános rendezvényeket is.

A polgárháború sújtotta Jemenben a síita húszi lázadók elrendelték a tanév idő előtti lezárását a felügyeletük alatt álló térségekben - számolt be a felkelők szócsövének számító al-Maszira tévécsatorna szombaton. A második félévnek egy hónappal korábban, március 25-én lesz vége az ország északi részén.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a héten a Twitteren azt írta, hogy

ahol azonban a kolera, az éhínség és a torokgyík szedi áldozatait, az egészségügyi rendszer pedig romokban hever az ötödik éve tartó polgárháború miatt.

Kijárási tilalom a Fülöp-szigeteken, bezárt iskolák Jakartában

A latin-amerikai térség országai is drasztikus intézkedésekre kényszerülnek a járvány terjedése miatt.

Kolumbia helyi idő szerint szombat hajnali öttől lezárja a határát Venezuelával, és hétfőtől nem engedi be területére azokat a látogatókat, akik az elmúlt két hétben Európában vagy Ázsiában jártak - közölte Iván Duque kolumbiai elnök péntek éjjel. Azokat a kolumbiai állampolgárokat és lakosokat, akik megfordultak ezekben a térségekben az elmúlt 14 napban, karanténba helyezik - tette hozzá.

A latin-amerikai országban pénteken 16-ra nőtt a hivatalos koronavírusos esetek száma.

Chilében Sebastian Pinera elnök tilalmat rendelt el pénteken az ötszáz főt meghaladó nyilvános rendezvényekre, és ezzel Chile is csatlakozott a számtalan országhoz, ahol hasonló intézkedéseket foganatosítottak lassítandó az egészségügyi rendszereket túlterhelő kór terjedését.

Az indonéziai hatóságok úgy döntöttek, hogy a fővárosban, Jakartában két hétre bezárják az iskolákat, és áttérnek a távoktatásra - közölte Anies Baswedan kormányzó szombaton. A délkelet-ázsiai országban eddig

69-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük többen a tízmilliós Jakartában és környékén.

A halálos áldozatok száma legalább négy. Pénteken 35 új esetet diagnosztizáltak.

A Fülöp-szigeteken a 12 milliós Manilában és környékén este nyolctól hajnali ötig kijárási tilalom van érvényben március 15-e és április 14-e között. Április 12-ig az iskolák is zárva vannak, vasárnaptól pedig utazási tilalom lép érvénybe. A Fülöp-szigeteken eddig 64 fertőzöttje és hat halottja van a koronavírusnak.