A koronavírus börtönszigetté változtatta Feröert

Feröer-szigetek
Békés, nyugis és nem is olyan távoli a Dániához tartozó Feröer
Vágólapra másolva!
A közigazgatásilag Dániához tartozó Feröer-szigetek a koronavírus-járvány miatt börtönszigetté változott. A vagari repülőtér (az ország egyetlen légikikötője) nem fogad és nem indít járatokat. A belföldi autóbusz-közlekedés is leállt, a taxik sem szállítanak senkit.
Vágólapra másolva!

Bár a Feröer-szigetek Európa egyik legelszigeteltebb állama, a koronavírus-járvány nem kerülte el. A betegséget Dániából hurcolták be. Szombat reggel 9 fertőzést jelentettek, sokan vannak önkéntes, házi karanténban.

Az ország egyetlen nemzetközi repülőterét lezárták, pénteken délben pedig arról is döntöttek, hogy a helyi buszközlekedést szüneteltetik.

A rendelkezések április 13-ig, azaz a húsvéti ünnepek végéig maradnak érvényben. Bezárták az iskolákat is. A Smyrill Line hajótársaság hatalmas hajóját, ami Dániából Feröeren át Izlandra visz utasokat, most csak áruszállításra használják, illetve hazahozzák vele azokat a külföldön ragadt embereket, akik feröeri állampolgársággal rendelkeznek.

Az élelmiszer-ellátással egyelőre nincs gond. Feröer izoláltsága miatt eddig az alapvető élelmiszereket Dániából hozták, azt ígérik, hogy ezzel a jövőben sem lesz probléma. A következő élelmet hozó hajónak hétfőn kell megérkeznie Tórshavnba.