Koronavírus: a gyulladáscsökkentő gyógyszerek súlyosbíthatják a betegséget

Franciaország, Párizs, koronavírus
People wear a face mask on the Trocadero esplanade in front of the Eiffel Tower in Paris, France, March 3, 2020, as France confirmed a more than 200 persons infected with coronavirus, on February 29 in France. (Photo by Mehdi Taamallah/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Nem javasolja gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését a koronavírussal fertőzötteknek Olivier Véran francia egészségügyi miniszter, mert az súlyosbíthatja a betegség lefolyását.
Vágólapra másolva!

„A gyulladáscsökkentők szedése (ibuprofen, kortizon tartalmú gyógyszerek) súlyosbíthatja a betegséget. Láz esetén paracetamolt szedjünk be. Ha valaki gyulladáscsökkentőt szed, vagy kétségei vannak, kérjen tanácsot egy orvostól!" - írta a tárcavezető szombaton a Twitteren.

Forrás: NurPhoto/Mehdi Taamallah/NurPhoto/Mehdi Taamallah

A különböző elnevezésekkel kapható ibuprofen tartalmú gyógyszerek súlyosbíthatják egy fertőzöttnél a már meglévő tüneteket, és komolyabb komplikációkat is okozhatnak. Franciaországban egyébként emiatt január közepéről kizárólag orvosi javaslatra, recepttel válthatók ki a gyógyszertárakban.

Több francia orvos is jelezte, hogy

a COVID-19-fertőzésben szenvedő fiatalabb betegek azután kerültek súlyos állapotba, hogy ibuprofen tartalmú lázcsillapítót szedtek be.

Miközben vasárnap választásokat tartanak Franciaországban, az ország fokozatosan készül az olaszországihoz hasonló karanténhelyzetre is. Hétfőtől bezárnak az iskolák, a tömegközlekedési eszközök "csökkentett üzemmódban" fognak közlekedni, a száz főnél több embert vonzó rendezvényeket betiltották, bezártak a múzeumok és a színházak is, és aki megteheti, otthonról fog dolgozni.

– mondta a miniszter.

Illusztráció Forrás: Cultura Creative/Maria Fuchs

Martin Hirsch, a francia közkórházak vezetője a Le Monde című napilapban szombaton megjelent interjúban - példaként említve az 1980-as évek AIDS-járványát, majd a 2015-ös párizsi merényletsorozatokat -, elmondta: szakmai emlékei szerint a francia egészségügyi intézmények még soha nem szembesültek olyan méretű jelenséggel, olyan gyorsan és olyan komplexitással, valamint olyan virulensen, mint jelenleg.

- mondta a szakember.

Az elmúlt napokban elvégzett koronavírustesztek 20 százaléka bizonyult pozitívnak,

a múlt héten még jóval alacsonyabb volt az arány, és napról napra egyre többen kerülnek intenzív osztályra.

Az ország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja lett: az egészségügyi hatóságok péntek esti összesítése szerint a fertőzöttek száma 3661-re nőtt, ami csaknem nyolcszázzal több a csütörtök esti adatoknál, 154 súlyos állapotban lévő beteget ápolnak az intenzív osztályon, a halottak száma pedig 18-cal 79-re emelkedett.