A délen élő olaszok már rettegnek az északiaktól

Koronavírus, vírus, fertőtlenítés, maszk, Olaszország, Velence
An employee of the municipal company Veritas sprays disinfectant in public areas in Venice on March 11, 2020, as part of precautionary measures against the spread of the new coronavirus COVID-19, a day after Italy imposed unprecedented national restrictions on its 60 million people Tuesday to control the deadly COVID-19 coronavirus. (Photo by MARCO SABADIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Péntek éjfélkor 17 660 fertőzöttet tartottak nyilván Olaszországban, 1266-an már belehaltak a járványba, csak pénteken 250-en. 7426 embert kezelnek a kórházakban, közülük 1328-at intenzív osztályon. 6201-en vannak otthoni karanténban, ők nem hagyhatják el a lakásukat. Csak papírral léphetnek ki az utcára az olaszok, és kizárólag akkor, ha szükséges. Sokan még mindig influenzának tartják a halálos kórt, és megszegik a szabályokat, amivel azt érik el, hogy gyorsabban terjed a betegség köztük. A déliek már nemcsak a betegségtől, hanem a köztük élő északolaszoktól is rettegnek. Varga Balázs, a veronai buszbaleset Olaszországban élő tolmácsa adott exkluzív interjút az Origónak. 
Vágólapra másolva!

Vasárnap Olaszország bevörösödött a koronavírus-járvány miatt. Korábban kizárólag Lombardiára vonatkozott a "vörös zóna", a területi zárás, mára mindenkihez elért. Giuseppe Conte miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy

az olaszok nem léphetnek ki a lakásból.

Kizárólag három helyzetben tehetnek kivételt.

Egyrészt akkor és azért, hogy bevásároljanak, vagyis legyen mit enniük, de családonként csak egy ember mehet el a boltba, nem az egész nagy család. Másrészt igazolt munkaügyben, illetve akkor, ha orvosi ellátásra van szükségük, például gyógyszertárba kell menniük.

Papírral léphetnek az utcára az olaszok

Az áruforgalom egyelőre folyamatos, a boltokban van áru. Az üzletekbe kizárólag egyesével engedik be az embereket, hogy ne alakuljon ki tömeg, amely veszélyes lenne a járvány miatt. A dolgozók pedig gumikesztyűt és maszkot viselnek. Egyébként a futárszolgálat működik, házhoz visznek például pizzát.

- mondja a több mint egy évtizede Olaszországban, most éppen a szardíniai Cagliarin élő Varga Balázs, aki a veronai buszbalesetben tolmácsol a szülőknek.

Védőmaszkos nő Lombardia székhelyének, Milánónak a főpályaudvarán 2020. március 8-án, miután a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány további terjedésének megállítására az olasz kormány vesztegzár alá vonta az észak-olaszországi Lombardia tartományt és az országrész 15 másik városát. Forrás: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan

- teszi hozzá, majd arról beszél, hogy kizárólag

papírral hagyhatja el a lakhelyét, amit egy esetleges rendőri intézkedéskor töltenek ki.

Ezen az áll, hogy mindenki a saját felelőssége tudatában nyilatkozik arról, miért lépett ki az utcára.

Papírral léphetnek utcára az olaszok Forrás: Varga Balázs

Egyre több a halálos áldozat

Most Olaszországban terjed a leggyorsabban a koronavírus, és sok halálos áldozatot szed. A Protezione Civile, vagyis a polgárvédelem legfrissebb adatai szerint pénteken éjfélkor

összesen 17 660 fertőzöttet tartottak nyilván. 1266-an már belehaltak a járványba, 7426-an vannak kórházban, ebből 1328-an intenzív osztályon, 6201-en pedig fertőzöttként otthoni karanténban.

Jelenleg 14 955 "aktív" beteg van (vagyis, aki nem gyógyult még meg és nem halt meg), ezzel Olaszország már megelőzte Kínát, itt van a legtöbb koronavírusos beteg a világon.

- mondja Balázs, majd hozzáteszi, hogy

a pozitív, olaszos életszemléletüket felváltotta az általános "forse" szó,

ami azt jelenti "talán", mivel talán bezárnak, talán nem. Azt is elárulta, hogy ha csak meglátják a miniszterelnököt a tévé képernyőjén, és megtudják, hogy újabb bejelentésre készül, azonnal kitör a pánikhangulat.

Velence utcáit fertőtlenítik Forrás: AFP/Marco Sabadin

- mondja a veronai buszbaleset tolmácsa, aki azt is elárulta, hogy

délen sokan még most is csak influenzáról beszélnek,

és úgy látja, mintha senki sem venné komolyan. Az emberek délen kiszöknek a karanténból, miközben az északi Lombardiában már a karantén előtt kitört a pánik, és megpróbáltak onnan elmenekülni.

Varga Balázs Forrás: Varga Balázs

Arról is beszél, hogy Olaszország földrajzi, történelmi adottságaiból kiindulva "mindig kész volt, hogy segítsen" bárkinek, most viszont ők szorulnak segítségre. A járvány kiindulási helye, Kína

maszkokat, fertőtlenítőket, orvosokat küldött nekik.

Még több szigorítás kellene, nem "olaszos módra"

Azt mondja, ő egyelőre nem jön haza, és másoknak is azt tanácsolja, hogy maradjanak kint, amíg járvány van.

- mondja, majd hozzáteszi, hogy

szerinte még több szigorításra lenne szükségük.

- teszi hozzá zárszóként.