Drámai mértékben terjed a koronavírus Európában

Fertőtlenítés végeznek az erdélyi Csíkszereda egyik bölcsődéjében 2020. március 11-én.
Vágólapra másolva!
Több kontinensre kiterjedő világjárványnak, azaz pandémiának minősítette a Kínából kiindult COVID-19 koronavírus-fertőzést szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Olaszországban az elmúlt huszonnégy órában csaknem kétszázzal, 827-re emelkedett a fertőzés halálos áldozatainak a száma, de Franciaországban, Spanyolországban, Németországban, Svájcban és egész Észak-Európában is az eddigi legtöbb diagnosztizált beteget jelentették. Figyelmeztető, hogy Szlovéniában két nap alatt több, mint duplájára nőtt a fertőzöttek száma. Az adatok változhatnak, de nagyjából 20 európai országban lett jóval több új fertőzött, mint eddig bármikor. Estig közel 7 ezer új esetet jelentettek a világban, ami a járvány kezdete óta gyakorlatilag a legtöbb (február 12-én volt ennél egy nagyobb szám, de azt a kínai hatóságok módszertani változtatása okozta).
Vágólapra másolva!

Ahogy arról beszámoltunk, a magyar kormány éjféltől vészhelyzetet hírdetett. Ennek értelmében:

Ma éjféltől beutazási tilalom lép érvénybe Olaszországból, Kínából, Iránból és Dél-Koreából.

A szlovén, osztrák határon határellenőrzés lesz. A vonatok, buszok és repülők sem közlekedhetnek ezekből az országokból. Csak a magyar állampolgárok jöhetnek be az országba, nekik viszont otthoni karanténba kell vonulni.
- Az egyetemeket nem lehet látogatni, távoktatás lesz. Ez azért szükséges, mert nagyon sok a külföldi diák az országban, ez nagy kockázatot jelent a koronavírus-terjedés szempontjából. Várhatóan már holnaptól érvénybe lép a távoktatás, de legkésőbb hétfőtől.
- Betiltják a 100 főnél nagyobb beltéri, és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket. A rendezvényt megtartók felelőssége, hogy ha ezt a létszámot túllépi a rendezvény. Ez az intézkedés nemcsak a sporteseményeket, koncerteket, hanem a színházi előadásokat és a mozikat is érinti, de a bevásárlóközpontok nyitva maradhatnak.
- Felfüggesztik a Határtalanul! programot. A táborokat betiltják. Ezentúl a külföldi nyelvtanulást is felfüggesztik 1 évre.

Világjárvány

Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerdán több kontinensre kiterjedő világjárványnak, azaz pandémiának minősítette. Több mint 125 ezren fertőződtek meg világszerte a halottak száma pedig több mint 4600.

"A WHO éjjel-nappal értékeli a járványt. Mély aggodalommal tölt el minket a vírus súlyosságának és terjedésének, illetve a tétlenségnek a riasztó szintje. Ezért úgy értékeltük, hogy pandémiaként jellemezhető a Covid-19" - közölte sajtótájékoztatóján Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.

A Kínán kívül észlelt fertőzések száma 13-szorosára emelkedett az utóbbi két hétben.

Olaszország: Több mint 200 új beteg és majdnem 200 halálos áldozat

Olaszországban huszonnégy óra alatt 196 ember halt meg koronavírus-fertőzésben, ezzel 827-re emelkedett a halálos áldozatok száma. A regisztrált fertőzöttek száma pedig több mint kétezerrel, 12 462-re nőtt.

Csak Lombardiában egy nap alatt 1300 új fertőzöttet regisztráltak.

A tartomány kormányzója további szigorítást, a tömegközlekedés, a hivatalok és az üzletek leállítását követeli.

Franciaországban és Spanyolországban is 2000 felett van a fertőzöttek száma

Eddig nem látott mértékben nő a járvány Franciaországban. A kedd esti 1784 esetről 2281 esetre nőtt a fertőzöttek száma az országban.

A halálos áldozatok száma pedig elérte a 48-at.

Az új halálesetek száma 15. Többségükben idősek. Várhatóan hamarosan kihirdetik a járvány harmadik legsúlyosabb fokozatát.

Szinte kihalt utca Madridban 2020. március 11-én. Spanyolországban eddig 54 halálos áldozata van a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járványának Forrás: MTI/EPA/EFE/Juan Carlos Hidalgo

Spanyolországban 2222 koronavírus fertőzésről tudnak.

A halálos áldozatok száma pedig már 54. Spanyolország az egyik leginkább érintett Európában. Az esetek száma vasárnap óta majdnem megnégyszereződött, akkor kevesebb mint 600 esetet regisztráltak. Szerda este tízig 567 új fertőzöttet regisztráltak, ez is az eddigi legmagasabb napi szám.

Az ország szerdától két hétig nem fogad utasszállító repülőgépeket Olaszországból, az ezer főnél nagyobb, zárt térbe szervezett tömegrendezvényeket felfüggesztik, a nagyszabású sportrendezvényeket zárt kapuk mögött tartják meg, a futball-bajnokságot viszont lehet, hogy felfüggesztik.

Jövő héttől részlegesen bezárják az iskolákat Ausztriában

A koronavírus-járvány miatt jövő héttől részleges iskolabezárásokra kerül sor Ausztriában, egyelőre húsvétig - jelentette be szerda este Sebastian Kurz kancellár. A tervek szerint az interneten folytatnák otthonról az oktatást.

Ausztriában 64 új esetről tudnak, így a vírusban érintettek száma már 246 ember.

Halálos áldozatról nem tudni.

Egy bécsi bevásárlóutca, a Kohlmarkt 2020. március 11-én Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet Németországban

Tudomásul kell venni, hogy az új típusú koronavírus "megérkezett" Európába, és ebben a helyzetben a tudomány megállapításai alapján kell cselekedni a politikában - mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben.

- ismertette a Robert Koch járványügyi intézet szakvéleményét a kancellár.

Jens Spahn egészségügyi miniszter a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban rámutatott: más módszerre van szükség, méghozzá arra, hogy minden egyes ember járuljon hozzá a járvány lassításához a tisztasági előírások és az óvintézkedések betartásával, legfőképpen a tömegrendezvények mellőzésével.

A legújabb adatok szerint Németországban összesen 1908 estet tartanak számon, 343 új eset volt szerdán, ami szintén napi csúcs. Hárman haltak bele a járványba eddig, ez viszont az 500-nál több esetet jelentő országok között - Norvégia után - a második legkisebb arány, 0,1 százalék.

Svédországban 500 fertőzött van

Svédországban meghalt egy idős beteg - tájékoztatott a Karolinska egyetemi kórház Stockholmban. A közlés szerint a Covid-19 vírusfertőzés mellett a páciensnek egy másik betegsége is volt. Svédországból eddig 500 fertőzöttet jelentettek.

Norvégiában egyetlen nap alatt másfélszeresére nőtt a fertőzöttek száma, míg Dániában majdnem megkétszereződött (622 és 442). Az 500-nál több esetet jelentő országok közül Norvégia az egyetlen, ahol még nincs halálos áldozat.

Fertőtlenítés végeznek az erdélyi Csíkszereda bölcsődéjében 2020. március 11-én. Ettől a naptól március 22-ig felfüggesztették a tanítást valamennyi romániai óvodában és iskolában, hogy megelőzzék a tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedését Forrás: MTI/Veres Nándor

A román kormány is országos karantént hirdetett

Március 12. és április 3. között országos karantént hirdetett a román kormány. A tiltás valamennyi kulturális, tudományos, vallási, sport- és szórakozási rendezvényre érvényes. Arafat azt is bejelentette, hogy hat hónapra felfüggesztették a koronavírus-járvány kezelésében használt gyógyszerek és orvosi eszközök exportját.

Jelenleg 37 fertőzött embert tartanak nyilván Romániában.

Lengyelországban felfüggesztik az oktatást

A Covid-19-fertőzés terjedését megelőző intézkedésként

Lengyelországban felfüggesztik az oktatást az alsó-, közép- és felsőfokú tanintézményekben egyaránt

- jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő. Piotr Glinski kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter pedig közölte: a kormány úgy döntött, hogy csütörtöktől felfüggesztik a kulturális intézmények, köztük színházak, mozik, múzeumok, művészeti iskolák olyan rendezvényeit, amelyek közönség előtt zajlanak. Keddtől szerda reggelig három újabb esettel 25-re nőtt a lengyelországi fertőzöttek száma.

Szlovákiában szerdán három új esettel már tízre emelkedett azoknak a száma, akiknél kimutatták a Covid-19 vírusfertőzést Forrás: AFP/Ktsdesign/Science Photo Library

Szlovákiában rendkívüli helyzetet hirdetett a kormány

Rendkívüli helyzetet hirdetett a szlovák kormány az új típusú koronavírus terjedésének veszélye miatt szerdán.

Az intézkedés csütörtökön reggel hat órától lép életbe az ország egész területén.

az intézkedés lehetővé teszi, hogy bizonyos döntéseket rendeletek formájában hozzanak meg, ami gyorsabban kivitelezhetővé teszi azokat. Kifejtette: meg akarják teremteni a körülményeket azoknak az intézkedéseknek a meghozatalára, amelyek segíthetnek közegészséget fenyegető veszély csökkentésére. Szlovákiában szerdán három új esettel már tízre emelkedett azoknak a száma, akiknél kimutatták a Covid-19 vírusfertőzést.

Idő előtt befejezte ülésszakát szerdán a cseh parlament alsóháza, a képviselőház szerdán. Szerda délután a hivatalos kimutatás szerint már 67 koronavírusos fertőzést tartottak nyilván Csehországban.

Bulgáriában, Albániában is meghalt egy-egy beteg

Bulgáriában egy 66 éves nő halt meg - tájékoztatott az egészségügyi minisztérium. A beteget kedden szállították súlyos tüdőgyulladással egy szófiai kórház sürgősségi osztályára. Az országban eddig hat ember szervezetében mutatták ki a vírust.

Albániában egy 73 éves nő halt meg a koronavírus-fertőzésben egy durresi kórházban. Az egyébként krónikus veseelégtelenségben szenvedő páciens korábban két hónapot töltött Bolognában.

Albániából eddig 12 fertőzöttet jelentettek.

Ukrajnában mindeddig egy emberről - egy Csernyivci megyei férfiről - állapították meg, hogy koronavírussal fertőződött meg.

Az Olaszországgal szomszédos Szlovénia lezárta az olasz határt, de ennek hatása a lappangási idő miatt leghamarabb 4-5 nap múlva érvényesül.