Koronavírus: Lezárták a Szent Péter teret és a bazilikát

Róma, Olaszország, Vatikán, Szent Péter-tér, Szent Péter-bazilika, koronavírus
A general view taken on March 10, 2020 shows the Vatican's Saint Peter's Square and its main basilica closed to tourists as part of a broader clampdown aimed at curbing the coronavirus outbreak. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Vágólapra másolva!
Lezárták a Vatikánban a látogatók előtt a Szent Péter teret és a Szent Péter-bazilikát az koronavírus miatt bevezetett óvintézkedések részeként. Közben az észak-olaszországi Lombardia kormányzója a tömegközlekedés és a nem szükségcikkeket áruló üzletek leállítását, illetve bezárását szorgalmazta.
Vágólapra másolva!

A szentszéki sajtóközpont bejelentése szerint

április 3-ig a Szent Péter-bazilikát és az előtte levő teret lezárták a turisták előtt,

beleértve a korábban lefoglalt vezetett látogatásokat is. A bazilikában papok tartózkodhatnak. Korábban a Vatikán lezárta a Vatikáni Múzeumot is, és Ferenc pápa összes nyilvános programját is elhalasztották.

Alig vannak emberek az utcán

A Vatikán és Róma egésze is a nyári hónapok hangulatát idézi, amikor alig van ember az utcán, a főváros rendkívül csendes volt a forgalom zaja nélkül. A kedd reggel életbe léptetett legmagasabb fokozatú óvintézkedések értelmében

aki csak tehette, otthon maradt,

aki pedig elment dolgozni, saját autóval, robogóval, kerékpárral vagy gyalogosan tette, a tömegközlekedési eszközök majdnem üresek voltak. Egész Olaszországban korlátozták a hivatalok nyitva tartását, a minisztériumokban bevezették a távmunkát, a római parlament is heti egyszer ül össze. Nem tilos kimenni az utcára, az áruellátás biztosított, nem kell megrohamozni az üzleteket - szól az olasz közrádióban és televízióban folyamatosan ismételt útmutatás.

A lezárt Szent Péter-tér 2020. március 10-én Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Az üzletek nyitva tartanak, a presszók, éttermek is, de a vevőknek, vendégeknek elvileg legalább egyméteres távolságot kell tartaniuk egymástól és a személyzet tagjaitól. A bárok padlózatán matricacsíkokkal jelzik, hova álljanak az emberek, hogy ne kerüljenek túl közel egymáshoz. Az előírások betartását a rendőrök ellenőrzik. Az utcákon a gyalogosok többségén nincsen szájmaszk, már nem kapható. A kevés turista egyedül annak örül, hogy nincs forgalom és tömeg, és teljesen egyedül állhatnak a bezárt római Colosseum előtt.

Nápolyban a pizzériák történetében először házhoz viszik a pizzát.

Több munkahelyen és lakóházban nem tanácsolt a lift használata. A további majdnem három hét oktatási szünet miatt egyre több szülő kényszerült kivenni szabadságát. Sajtóértesülések szerint a "vörös zóna" országos bevezetésével a római kormány a közüzemi díjak, hitelrészletek törlesztése országos felfüggesztését tervezi.

Az olasz vasúttársaság csökkentette az eladható jegyek számát, hogy a vonatokon megfelelő távolságot tudjanak biztosítani az utasok között. A kormány honlapjára számtalan kérdés érkezik az intézkedések pontos megértéséhez, és a válaszokból kiderül, hogy

  • az elvált szülők jelenleg nem utazhatnak látogatásra egy másik városban élő gyerekükhöz;
  • a szabadtéri kocogás nem tilos, csak a csoportos;
  • ahogyan a templomokban a mise, és hasonlóképp a muzulmánok pénteki imája sem engedélyezett;
  • a temetések is a legszűkebb körben zajlanak az egyébként lezárt temetőkben, bármilyen gyászszertartás nélkül.

Több szigorításra lehet szükség

Attilio Fontana, az északnyugati Lombardia kormányzója keddi videóüzenetében még további szigorítást szorgalmazott. "A félmegoldások nem elegendőek, ez a határozottság ideje, minél előbb megállítjuk a járványt, annál előbb újra tudunk indulni" - jelentette ki. A tartomány polgármestereivel egyeztetve a tömegközlekedés leállítását, valamint az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat leszámítva az összes üzlet bezárását sürgette.