Koronavírus: törlik a tömegrendezvényeket Lengyelországban

COVID-19 Coronavirus pozitiv positive, koronavírus
Vágólapra másolva!
Lengyelországban a Covid-19-fertőzés terjedését megelőző intézkedésként elrendelik a tömeges rendezvények törlését - mondta Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus körüli helyzet kezelésére létrehozott válságstáb keddi tanácskozása után.
Vágólapra másolva!

Morawiecki radikális megelőző intézkedések szükségességéről beszélt, utalva az Olaszországban és a nyugat-európai országokban terjedő járványra. Elmondta, hogy a kormány további lépéseket fontolgat, ezekről a következő napokban tájékoztatnak.

A kormányfő szerint az epidemiológiai elemzések mutatják, hogy a fertőzés az offenzív fázisában van, Lengyelországban a megbetegedések száma várhatóan növekedni fog. Aláhúzta a terjedés lassításának fontosságát.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy kedd reggelre eggyel,

18-ra nőtt a lengyelországi fertőzöttek száma,

két idősebb beteg állapota súlyos.

Kedd reggelre 18-ra nőtt a lengyelországi fertőzöttek száma Forrás: Shutterstock

Bezárhatnak az iskolák is

Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes, felsőoktatási miniszter közölte: az egyetemeknek javasolta, hogy függesszék fel a nemzetközi konferenciákat, a diákcserét.

Fontolóra veszi az oktatás felfüggesztését is,

az oktatási intézmények vezetőit arra kötelezi, hogy elemezzék az e-learning alkalmazásának lehetőségeit.

Dariusz Piontkowski oktatásügyi miniszter szerint az általános és a középiskolák igazgatói konkrét körülményektől függően dönthetnek az oktatás felfüggesztéséről, az ilyen esetek már előfordultak a helyi fertőzésgyanús esetek kapcsán.

Ellenőrzések a határokon

Mariusz Kaminski belügyminiszter beszámolt arról, hogy keddtől Lengyelország egész keleti határára terjesztik ki az egészségügyi ellenőrzést. Az intézkedést már hétfőn bevezették a lengyel-német és a lengyel-cseh határon, és napokon belül Lengyelország összes közúti, vasúti határátkelőhelyén, valamint a balti-tengeri kikötőkben is alkalmazzák.

A koronavírus kapcsán

kedden összeült az Andrzej Duda elnök által összehívott nemzetbiztonsági tanács is.

A májusban esedékes lengyel elnökválasztás kapcsán a hét elején már több jelölt, köztük Andrzej Duda bejelentette, hogy felfüggesztik a zárt helyiségekben zajló kampánygyűlések szervezését.