Hat amerikai tagállamban tartanak előválasztást a demokraták

Bernie Sanders, Joe Biden
(FILES)(COMBO) This combination of pictures created on February 13, 2019 shows US Sen. Bernie Sanders (I-VT) during the annual Martin Luther King Jr. Day at the Dome on January 21, 2019 in Columbia, South Carolina and a file photo taken on December 13, 2016, of former US Vice President Joe Biden during a signing ceremony for the 21st Century Cures Act in the South Court Auditorium, in Washington, DC. - Democrats take the stage for a debate in South Carolina on February 25, 2020 in what could be the final opportunity for Joe Biden and the party's other presidential candidates to halt Bernie Sanders' drive to the nomination. The 78-year-old senator from Vermont is in pole position heading into South Carolina's Democratic primary on February 29, 2020.Sanders finished in a virtual tie with former South Bend, Indiana, mayor Pete Buttigieg in the first nominating contest, in Iowa, and then went on to win in the next states to vote -- New Hampshire and Nevada. (Photos by Sean Rayford and MANDEL NGAN / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban a demokraták hat, a republikánusok pedig öt tagállamában tartanak kedden előválasztásokat. Idahóban, Michiganben, Mississippiben, Missouriban és az északnyugati Washington államban a demokraták és a republikánusok egyaránt voksolnak, Észak-Dakotában azonban csak a demokraták tartanak előválasztást.
Vágólapra másolva!

Az elemzők és a politikusok a demokraták választásaira figyelnek, hiszen a Republikánus Pártban Donald Trump amerikai elnöknek gyakorlatilag nincs vetélytársa. Bár William Weld volt massachusettsi kormányzó még nem szállt ki a republikánusok elnökjelöltségéért folytatott kampányból, esélytelen.

A Demokrata Pártban Bernie Sanders vermonti szenátornak és Joe Bidennek, az Obama-kormányzat egykori alelnökének párharca várható. Tulsi Gabbard hawaii képviselőnő még nem szállt ki az elnökjelöltségéért folyó harcból, az ő esélye is a nullával egyenlő.

Külföldön is szavazhattak. A képen a Tajvanon amerikai állampolgárok által leadott demokrata előválasztási voksokat számolják Forrás: AFP/Hans Lucas/Walid Berrazeg

A demokrata pártelit Joe Bident akarja

A szuperkeddi előválasztásokon elért sorozatos győzelmei után Joe Biden népszerűsége és támogatottsága nagyon megerősödött. Előtte nem sokkal több korábban visszalépett demokrata elnökjelölt jelentette be, hogy őt támogatja, a demokrata pártelit ugyanis - akárcsak négy éve - minden eszközt bevet a szintén esélyes Bernie Sanders ellen, akit nem akarnak saját elnökjelöltjüknek, holott a fiatalok között ő a legnépszerűbb, nagyon hatékony és kiterjedt kampányszervezete van, és messze ő gyűjti a legtöbb adományt. A napokban Bident biztosította támogatásáról két volt vetélytársa is: Kamala Harris kaliforniai szenátor és Cory Booker, New Jersey szenátora, aki hétfőn jelentette be, hogy Bident támogatja. Korábban mind Harris, mind Booker versenyben volt a demokraták elnökjelöltségéért. Amerikai sajtóértesülések szerint amennyiben Joe Biden lesz az elnökjelölt, alelnökjelöltjéül Kamala Harrist választja majd.

Sanders és Biden Forrás: AFP/Sean Rayford

Joe Bidennek nemcsak a népszerűsége nőtt meg a szuperkeddi győzelmek után, hanem a kampányának felajánlott összegek is gyarapodtak. A New York-i milliárdos, Mike Bloomberg, miután a szuperkeddi rossz szereplés után kiszállt az elnökjelöltségért folyó versenyből, nyilvánosan azt ígérte, hogy jelentős pénzekkel támogatja majd a volt alelnök kampányát.

Michiganre figyelnek

Bár kedden hat államban voksolnak, de az elemzők elsősorban a középnyugati Michigan eredményeire figyelnek. Már csak azért is, mert

négy éve Bernie Sanders kampánya Michiganben kapott újult erőre,

és ebben az államban le is győzte Hillary Clintont, akit később a párt elnökjelöltjévé választottak. Bernie Sanders és Joe Biden a koronavírusos fertőzések terjedése ellenére nem mondta le egyetlen kampányrendezvényét sem. A volt alelnök hétfőn a déli Mississippiben, a vermonti szenátor Michiganben kampányolt.

A Fox televízió által Detroitban szervezett hétfő esti vitán Sanders - utalva az Obama-kormányzat bankmentő programjára - azzal támadta Bident, hogy alelnökként "kimentette a Wall Street szélhámosait, akik csaknem teljesen tönkretették országunk gazdaságát 12 évvel ezelőtt". Joe Biden közben Mississippiben - ahol nagy lélekszámú fekete közösségek élnek - az Obama-korszakot éltette.