Koronavírus: engedéllyel lehet csak elhagyni a lezárt észak-olaszországi térségeket

Róma, 2020. március 7.
Egészségügyi maszkos turisták látogatják a római Colosseumot 2020. március 7-én. Olaszországban egy nap alatt 1145-tel nőtt a tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány fertőzöttjeinek száma, vagyis közel megduplázódott. A gyógyulta
Róma, 2020. március 7. Egészségügyi maszkos turisták látogatják a római Colosseumot 2020. március 7-én. Olaszországban egy nap alatt 1145-tel nőtt a tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány fertőzöttjeinek száma, vagyis közel megduplázódott. A gyógyultak száma 589-re emelkedett, a halálozásoké csökkent. Az olaszországi halottak száma 233. MTI/AP/Andrew Medichini
Vágólapra másolva!
Ezentúl kizárólag indokolt esetben vagy egészségügyi vészhelyzet miatt hagyhatják el Lombardia tartományt és annak a további 15 észak-olaszországi megyeszékhelyét az ott élők. Ezekbe a térségekbe belépni sem lehet; az autópályákon, a repülőtereken és a vasútállomásokon is folyamatosan ellenőrzik azokat, akik Észak-Olaszországba tartanak, vagy onnan akarnak eljönni.
Vágólapra másolva!

Azoknak, akik el akarják hagyni az úgynevezett rendkívüli korlátozás alá eső zónákat akár autóval, akár vasúttal, akár repülőgéppel, ezt a rendőri szerveknél kell jelezni az ehhez szükséges kérvénnyel. A kérelem formanyomtatványát - amely még nem került fel az internetre - maguktól kitölthetik.

Ellenőrzés esetén ezzel igazolhatják a területről tervezett ki- vagy belépést.

Az országutakon és autósztrádákon a városi rendőrség, a sztrádarendőrség és a csendőrség állíthatja meg és ellenőrizheti az autósokat, esetleg a sztrádakapuknál is. A vasútállomásokon a vasúti rendőrségnek kell felmutatni az engedélyezett ki- és belépési kérvényt. Hasonló ellenőrzést vezetnek be a térség repülőterein is: olasz állampolgárok esetén a ki- és belépést indokolni kell,

a külföldiek szabadon távozhatnak,

de ha külföldi személy akar beutazni ezekre az észak-olaszországi helyszínekre, neki is engedélyt kell kérnie.

Aki engedély nélkül akarja elhagyni a lezárt térséget, 200 eurós bírságot, valamint három hónapig terjedő börtönbüntetést kockáztat Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini

Velence városában a tengerjáró hajókkal érkezők nem szállhatnak le a fedélzetről. Az intézkedéseket megszegők legalább

200 eurós bírságot, valamint három hónapig terjedő börtönbüntetést kockáztatnak.

A Covid-19 vírus okozta járvány terjedésének megállítására bevezetett intézkedések a tízmillió lakosú Lombardia tartományt és 15 másik észak-olaszországi várost érintenek.

Az újabb karanténzónák Lombardia mellett Modena északi területeit, valamint Pármát, Piacenzát, Reggio Emiliát, Riminit, Pesarót, Urbinót, Alessandriát, Astit, Novarát, Verbano-Cusio-Ossolát, Vercellit, Padovát, Trevisót és Velencét kényszerítik az itt élők mozgásának korlátozására.

A 16 millió lakosú területet narancssárga övezetnek nevezték el,

Olaszország többi része sárga zóna lett. Eltűnt az eddigi zöld zóna, amelyre nem vonatkoztak az óvintézkedések. A narancssárga térséget vasárnap estig nem zárták le, a belügyminiszteri rendelet kiadása után helyi szinten intézkednek erről. A térségbe korlátozás nélkül visszatérhetnek azok, akik ott élnek, de az utóbbi napokban nem tartózkodtak lakhelyükön.

Több olaszországi börtönben lázadás robbant ki vasárnap a látogatások felfüggesztése miatt. A rabok ezenkívül fokozottabb egészségügyi védelmet követeltek maguknak a koronavírus-fertőzés elkerülésére. Emilia Romagnában a modenai börtönben tört ki lázadás, egy rab életét veszítette. A lombardiai Pavia börtönében börtönőröket ejtettek túszul: a büntetés-végrehajtási intézetet a speciális rendőri erők rohamozták meg vasárnap késő este.