70 ezer rabot engedtek szabadon a koronavírus miatt Iránban

A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány terjedésének megakadályozára fertőtlenítik a teheráni utcákat.
Vágólapra másolva!
Iránban ideiglenesen szabadon engednek mintegy 70 ezer rabot az új koronavírus miatt. A teheráni bejelentés szerint erre azért van szükség, mert félő, hogy esetleg gyorsan sok ember megfertőződhet a börtönökben.
Vágólapra másolva!

Azokat a rabokat helyezik átmenetileg szabadlábra, akikre öt évnél rövidebb büntetést szabtak ki, és akiknek a szabadon bocsátása nem jelent veszélyt a társadalomra.

Az iráni egészségügyi minisztérium közben 43 új koronavírusos halálesetről számolt be, így

a halálos áldozatok száma 237-re emelkedett,

míg a diagnosztizált fertőzöttek száma 7100 fölött van.

A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány terjedésének megakadályozára fertőtlenítik a teheráni Szent Száleh-mecsetet 2020. március 6-án Forrás: MTI/AP/Ebrahim Norúzi

Olaszország és Franciaország

Hat rab meghalt az olaszországi börtönlázadásokban, amelyek amiatt robbantak ki vasárnap, hogy a hatóságok felfüggesztették a látogatásokat a koronavírus-járvány miatt. Hárman a modenai börtönben haltak meg, további hárman pedig azt követően, hogy elszállították őket onnan. Országszerte számos börtönben tiltakoztak a rabok, több helyen gyújtogattak.

Francia sajtóértesülések szerint

kimutatták a koronavírust a párizsi Disneyland vidámpark egyik alkalmazottjánál.

A férfi a karbantartási osztályon dolgozik, és nem érintkezett látogatókkal, a Párizs külvárosában működő Disneyland továbbra is nyitva van.

Izrael, Oroszország és Azerbajdzsán

Izraelben 39-re emelkedett hétfőre a koronavírussal fertőzöttek száma, és

megtalálták az első olyan fertőzöttet, akinél nem tudják, honnan kapta el a vírust.

A hatóságok arra kérték a tömegközlekedéssel utazókat, hogy a sofőrtől távol helyezkedjenek el a járműveken, mostantól szabadon kell hagyni az első sorban az üléseket, és a távolsági buszokon nem szabad állva utazni.

Tilos beutazni Izraelbe Betlehemből, Hollandiából és Egyiptomból is.

Koronavírust diagnosztizáltak Izrael athéni nagykövetségének egyik dolgozójánál és két családtagjánál. Kiderült, hogy a 21 fertőzött görög zarándokkal egy gépen utaztak Izraelből Görögországba.

Izraelben 39-re emelkedett hétfőre a koronavírussal fertőzöttek száma Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Oroszországban 17-ről 20-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma. Az újonnan diagnosztizáltak valamennyien Olaszországban jártak nemrég.

Azerbajdzsánban a hatóságok őrizetbe vettek tíz embert, akik több mint egymillió szájmaszkot akartak külföldre csempészni, hogy ott emelt áron adjanak túl rajta.

Észak-Korea

Németország, Franciaország és Svájc bezárta észak-koreai képviseletét, és hazahívta az ott dolgozó alkalmazottait hétfőn a koronavírus miatt - derült ki a phenjani orosz nagykövetség tájékoztatásából.

Észak-Koreában ugyan hivatalosan nem jelezték, hogy bárkinél kimutatták volna a koronavírust, de az ország megerősítette a határellenőrzést, és 30 napos karanténba helyez minden olyan külföldi beutazót, aki a járvány által már érintett országból érkezik.