Deportált zsidó kisdiákokról emlékező emléktáblát gyaláztak meg Párizsban, egy szélsőbaloldali képviselőjelöltnek ez tetszett

megrongált zsidó emléktábla, franciaország, Adelphité, feminista mozgalom
Feminist night march in mixed gender chosen in the streets of Paris on the eve of the international day for the struggle for women s rights. A nursery school where it is written freedom equality adelphity. Paris, 07/03/2020. Marche nocturne feministe en mixite choisie dans les rues de Paris a la veille de la journee internationale pour la lutte des droits des femmes. Une ecole maternelle ou il est ecrit liberte egalite adelphite. Paris, le 07/03/2020.
Vágólapra másolva!
A Les Valeurs Actuelles (VA) konzervatív hetilap vette észre azt, hogy Jena Selle, közismert LGBT-militáns egy meggyalázott, deportált zsidó kisdiákok emlékére állított emléktáblát osztott meg Twitter-fiókján. Jena Selle egy saját YouTube-csatornát működtető, saját megfogalmazása szerint transznemű militáns. A francia médiaszakértőket is nyilvántartó, többek között a francia közmédia által is támogatott internetes oldalon az szerepel, hogy 19 témakörben is hívható szakértőként. A főbb témakörei: homoszexualitás, leszbikussághoz kapcsolódó kérdések, transzneműség, poligámia vagy éppen béranyaság. De érdemes őt hívni a médiaszakértőket javasló oldal szerint akkor is, ha egy újság vagy televízió a "leszbikusgyűlöletről" akar értő válaszokat hallani. Jena Selle a március 15-i francia önkormányzati választásokon is elindul Párizs 19. kerületében, a szélsőbaloldali La France Insoumise („Engedetlen Franciaország") színeiben. Mindez újabb példa a szélsőbal és az antiszemitizmus egyre szorosabb összefonódására.
Vágólapra másolva!

A VA szerint pusztán a kommunista képviselőjelöltsége miatt is döbbenetes, hogy a II. világháborúban elhurcolt zsidó kisdiákok emléktábláját meggyalázó fotót osztott meg elégedetten közösségi platformján. Az emléktáblára vörös festékkel ráfújták az „Adelphité" kifejezést, amely a francia neofeminista, LGBT mozgalmak egyik hívószava. Az e közösséghez tartozók ezzel akarják felhívni a figyelmet arra, hogy a francia alkotmányban szereplő, több évszázados, hagyományos „Liberté, Égalité, Fraternité" (Szabadság, Egyenlőség, Testvériség) jelszavak közül az egyik elavult, sőt, üldözendő. Ez a Testvériség. A „Fraternité" (Testvériség) szó, miután hímnemű, így szerintük diszkriminatív, és ezért törölni kell, és helyette inkább az „Adelphité" antik görög eredetű szót kellene használni, aminek jelentésében még a francia nyelvészek körében sincs megállapodás. Ez a szó még a szótárakban sem szerepel ugyanis. Mindösszesen annyit lehet tudni, hogy valószínűleg az „adelphe" vagy „adelphie" antik görög szavakból eredhet, „egyesülést", „testvért" jelent, de alapvetően a növényvilágban honos beporzással összefüggésben. (A francia nyelvben a főnevek hímneműek vagy nőneműek. A neofeministák már azt is célul tűzték ki, hogy az egész francia nyelvtant írják újra emiatt, és töröljék el a megkülönböztetést hímnem és nőnem között. )

A meggyalázott emléktábla megosztása még a radikális neofeminista körökben sem aratott egyértelmű sikert, Françoise Emma Roux, szintén ismert, radikális LMBT-aktivista ironikusan gratulált Jean Selle-nek, a „19. kerület önkormányzati jelöltjének", üzenetében azt érzékeltetve, hogy ezt azért mégsem kellett volna, ez már valóban „túlzás".

Forrás: AFP/Hans Lucas/Noemie Coissac

Természetesen nagyon sok ember méltatlannak találta az emlékfal meggyalázását, és ennek a propagálását.