Több mint negyed tonna heroint foglaltak le Lengyelországban

Lengyelország, heroin, kábítószer, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter
Vágólapra másolva!
Több mint negyed tonna tiszta heroint foglaltak le Lengyelországban, a 4,7 milliárd forintnak megfelelő értékű szállítmány feltartóztatása után egy nemzetközi csempészbandát is elfogtak - közölték vasárnap Varsóban.
Vágólapra másolva!

A Mateusz Morawiecki kormányfő és Mariusz Kaminski belügyminiszter részvételével megtartott sajtóértekezleten elhangzott, hogy a múlt héten végrehajtott rendőrségi akcióban tengeri úton szállított, hivatalosan zsírkövet tartalmazó négy konténert ellenőriztek előzetes figyelmeztetés alapján. A Gdynia lengyel balti-tengeri kikötőbe érkezett szállítmányban

a zsírkő közé rejtett 275 kilogramm heroint találtak meg.

A Közel-Keletről származó kábítószert a nyugat-európai országokban forgalmazták volna.

A szállítmány feltartóztatása után az Europol közreműködésével egy összehangolt akcióban

egy nemzetközi kábítószercsempész banda 13 tagját tartóztattak le Belgium, Hollandia, Lengyelország és Törökország területén

- közölte a lengyel központi nyomozóiroda (CBSP) parancsnoka.

A csoport, amelynek tagja volt egy büntetlen előéletű lengyel vállalkozó is, korábban feltehetőleg több mint két tonna, Közel-Keletről származó heroint és több mint egy tonna latin-amerikai kokaint bocsátott forgalomba Európa-szerte. A Lengyelországot egyik szállítási csatornájaként használó banda működéséről további bizonyítóanyagot gyűjtenek.

A sajtóértekezleten elhangzott, hogy a kábítószercsempészek után két évvel ezelőtt kezdtek el nyomozni az Europol segítségével, az után, hogy Bulgáriában a hatóságok egy 700 kilogrammos, Európába irányuló heroinszállítmányt foglaltak le.