Szijjártó Péter: A 2015-ös magyar migrációs álláspont általános európai állásponttá vált

SZIJJÁRTÓ Péter
Zágráb, 2020. március 6. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Külügyek Tanácsának ülésén Zágrábban 2020. március 6-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás
Vágólapra másolva!
Mára általános európai állásponttá vált az a meggyőződés, amelyet Magyarország már 2015-ben hangoztatott, amikor az első migrációs hullám elérte Európát - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió külügyminisztereinek tanácskozásán Zágrábban olyan dokumentumot fogadtak el a résztvevők, amely szerint meg kell védeni a külső határokat, teljes szolidaritásról kell biztosítani Görögországot, továbbá a felek nem tolerálják az illegális határátlépéseket - ismertette a miniszter.

- jegyezte meg, hozzátéve: hogy ma pedig gyakorlatilag az Európai Unió pontosan ezt mondja, mára az uralkodó európai állásponttá vált.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Külügyek Tanácsának ülésén Zágrábban 2020. március 6-án Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

Szijjártó Péter elmondta, hogy most az Európai Unió azonnali segítségről döntött Görögország számára, amit Magyarország is támogat. Magyarország támogatja azt is, hogy Törökország támogatást kapjon az uniótól, de - mint megjegyezte - Magyarország soha semmilyen támogatást nem kapott az uniótól, amióta megépítette a határkerítését, "amióta rendőrök és katonák százai, ezrei szolgáltak a határon, és mindez jóval több, mint 1 milliárd euróba került most már".

Tehát létezik egyfajta kettős mérce, ez teljesen egyértelmű

- jelentette ki, hangsúlyozva: nekünk nem Brüsszel rólunk kialakított véleménye számít, hanem az, hogy meg tudjuk védeni, megvédjük a magyar emberek és Magyarország biztonságát. Magyarország az elmúlt öt évben ezt tette, a kerítésépítéssel és fenntartásával, a rendőrök és honvédek határra történő telepítésével elérte azt, hogy Magyarországra illegális bevándorló ne jöhessen be - mondta a miniszter.

Illegális bevándorlók sátoroznak a török-görög Pazarkule átkelőhelynél, a nyugat-törökországi Edirne térségében 2020. március 7-én Forrás: MTI/AP/Felipe Dana

Szijjártó Péter leszögezte:

egy dolog biztos, hogy ha kapunk pénzt, ha nem, mi megvédjük a határunkat.

Az új típusú koronavírus-fertőzés okozta járványról szólva hangsúlyozta, érdemes elkerülni Észak-Olaszországot, ha valakinek azonban halaszthatatlan az utazása, alaposan tájékozódjon a korlátozó intézkedésekről.

De jobb lenne, ha a következő hetekben, hónapokban egyetlen magyar sem utazna Észak-Olaszországba

- mondta a külügyminiszter.

A legfrissebb intézkedések szerint az olasz hatóságok leállítják a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, valamint 11 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be.
Minden külföldre utazótól pedig azt kérte Szijjártó Péter, hogy regisztráljon a konzuli védelemre, amellyel könnyen és gyorsan el tudják érni, és segítséget tudnak adni a külföldön lévő magyaroknak.

A jelenlegi állapotok szerint 8 magyar tartózkodik a világ négy különböző országban karanténintézkedés alatt, velük folyamatos a kapcsolat.