16 millió ember került karanténba Észak-Olaszországban a koronavírus miatt

Milánó, koronavírus
Cutomers queue to pay their food and essential products in a supermarket of Milan centre on late March 7, 2020 after Italy prepared to quarantine more than 10 million people around the financial capital Milan and the tourist mecca Venice for nearly a month to halt the spread of the new coronavirus. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Mindössze egy nap alatt ötvenen meghaltak, és 1145-en megfertőződtek a koronavírussal, ezért az olasz miniszterelnök úgy döntött, karanténba kerül 16 millió ember Észak-Olaszországban - írja a BBC. A karantén várhatóan április elejéig marad.  
Vágólapra másolva!

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök aláírta szombat éjjel azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, valamint 11 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be.

A zárlat érinti Velence, Modena és Párma városát, karanténba kerül Milánó is.

Itt a rendőrség és a katonaság is részt vesz a karantén megszervezésében. A sürgősségi ellátások kivételével a lakosok nem hagyhatják el a várost.

Vásárlók egy milánói üzletben. Az olasz miniszterelnök 16 millió embert érintő karantént rendelt el, amely érinti többek között Milánót és Velencét is Forrás: AFP/Miguel Medina

A karantén ideje alatt

zárva tartanak a múzeumok, tornatermek, uszodák, nem lehet esküvőt és temetést sem tartani.

A drákói intézkedéseket a szombati adatokkal indokolják:

egy nap alatt 1145 embernél diagnosztizálták a koronavírust, pénteken 620 beteg volt.

Az olaszországi fertőzöttek összesített száma elérte az 5883-at. Ebből 589-en már meggyógyultak. A még betegek közül 2651 személy szorul kórházi kezelésre, további 567 intenzív osztályon van, és ezeknek több mint a fele, 359 az északnyugati Lombardia tartományban.

Giuseppe Conte olasz kormányfő azt reméli, ezzel az intézkedéssel megakadályozhatják a vírus további terjedését. Az intézkedés előtt 50 ezer embert érintett a karantén. A tervek szerint a karantént április 3-ig fenntartják.

Az intézkedések:

  • Az esküvőket, temetéseket, vallási és kulturális eseményeket felfüggesztették.
  • Mozik, éjszakai klubok, edzőtermek, uszodák, múzeumok és síközpontok bezártak.
  • Éttermek és kávézók 06:00 és 18:00 között lehetnek nyitva, de a vendégeknek legalább egy méterre kell ülniük egymástól.

A lakosságot felszólították, hogy maradjanak otthon, akik megszegik a karantént, három hónap börtönt kaphatnak.

Nem lesznek sportesemények sem, az olasz labdarúgó-szakszervezet elnöke az összes mérkőzés elhalasztását javasolta.