Nógrádi György: Törökország a migránsokkal zsarolja az Európai Uniót

Edirne, 2020. március 4. Illegális bevándorlók a Pazarkule határátkelőhöz mennek, hogy átlépjék a török-görög határt a törökországi Edirne térségében 2020. március 4-én. A török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az Európai Unióba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük. MTI/EPA/Sedat Suna
Vágólapra másolva!
Teljesen nyilvánvaló, hogy Törökország a migránsokkal zsarolja az Európai Uniót - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szombaton az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

A műsorban arról beszéltek, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken telefonon a 2016-os EU-török migrációs megállapodás felülvizsgálatát kérte Angela Merkel német kancellártól, miután az abban foglaltak szerinte nem működnek.

Nógrádi György elmondta, a megállapodás óta eltelt öt évben

az unió nem készült fel a migráció megfékezésére,

ráadásul most sem egységesek az európai politikusok a kérdésben. Rá kellett volna jönni, hogy pénzért csak egy ideig lehet a biztonságot megvásárolni; miközben az EU gazdasági nagyhatalom, képtelen megvédeni saját határait.

Illegális bevándorlók a Pazarkule határátkelőhöz mennek, hogy átlépjék a török-görög határt a törökországi Edirne térségében 2020. március 4-én Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Hozzátette, egyre több észak-afrikai ország is azon gondolkodik, hogy anyagi támogatást kér az uniótól cserébe azért, hogy visszatartsa a migránsokat. Úgy gondolom, hogy az EU pénzt fog adni - jó szokása szerint -, ezzel megint időt vásárolunk és túl sok mindent nem csinálunk - mondta a szakértő.