Hazaárulásért őrizetbe vették a szaúdi királyi család három tagját

Szaúd-Arábia
RIYAHD, SAUDI ARABIA - APRIL 25: King of Saudi Arabia Salman bin Abdulaziz al-Saud (C), Deputy Crown Prince of Saudi Arabia Mohammad bin Salman Al Saud (R) and Crown Prince, First Deputy Prime Minister and the Minister of Interior of Saudi Arabia Muhammad bin Nayef (L) pose for a photograph before the announcement of economical reform plan known as 'Vision 2030' in Riyahd, Saudi Arabia on April 25, 2016. Pool / Bandar Algaloud / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A hatalom megdöntésére szőtt tervek gyanújával őrizetbe vették Szaúd-Arábiában a királyi család három tagját, lehetséges trónörökösöket - jelentette péntek este az amerikai média két meg nem nevezett szaúdi tisztségviselőre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Ez a fejlemény - hírügynökségek szerint - újabb jele annak, hogy Szalmán király fia, az országot ténylegesen irányító Mohamed bin Szalmán herceg - hatalmát megszilárdítandó - ártalmatlanítani akarja vetélytársait a trón megszerzésében.

Ahmed bin Abdelaziz asz-Szaúdot, Szalmán király öccsét és Mohamed bin Najefet, az uralkodó unokaöccsét otthonukból állították elő és vették őrizetbe, mert

- jelentette a The Wall Street Journal című lap. Ha bűnösnek találják őket, életfogytig tartó börtön- vagy akár halálbüntetést is kaphatnak - mondták a meg nem nevezett szaúdi források a lapnak.

Középen Szalmán király, jobboldalon Mohamed bin Szalmán koronaherceg Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Pool / Bandar Algaloud

A The New York Times is beszámolt erről a két őrizetbe vételről, de a lap szerint rajtuk kívül őrizetbe vették még Najef herceg öccsét is. A szaúdi hatóságok egyelőre nem válaszoltak a hírügynökségeknek az üggyel kapcsolatos érdeklődésére.

Mohamed bin Szalmán már a királyi család több más tagját, vallási vezetőket, üzletembereket és ellenzékieket is bebörtönöztetett annak érdekében, hogy hatalmát megszilárdítsa.

Voltak többen, akiket korrupció vádjával.

A Reuters hírügynökség szerint Mohamed bin Szalmán attól tarthat, hogy a király halála esetén a család nem őt akarja majd a trónon, és más lehetséges trónörökösök akarják azt elfoglalni. Szalmán király hajlott kora miatt 2017-ben adta át feladatainak nagy részét Mohamed nevű fiának.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és több nyugati kormány szerint Mohamed bin Szalmán volt a felbujtója Dzsamál Hasogdzsi szaúdi emigráns ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolásának Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán.