Egy nap alatt hatra nőtt Szlovéniában a koronavírusos betegek száma

koronavírus
(FILES) In this file photo taken on February 27, 2020 this handout illustration image obtained February 27, 2020 courtesy of the National Institutes of Health taken with a transmission electron microscope shows SARS-CoV-2, the virus that causes COVID-19, isolated from a patient in the US, as Virus particles are shown emerging from the surface of cells cultured in the lab - the spikes on the outer edge of the virus particles give coronaviruses their name, crown-like. - New research from Singapore published March 4, 2020 showed that patients with the novel coronavirus extensively contaminate their bedrooms and bathrooms, underscoring the need to routinely clean high-touch surfaces, basins and toilet bowls. On the other hand, the virus was killed by twice-a-day cleaning of surfaces and daily cleaning of floors with a commonly used disinfectant, which suggests that current decontamination measures are sufficient as long as people adhere to them. (Photo by Handout / National Institutes of Health / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH/NIAID-RML/HANDOUT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Egy nap alatt hatra nőtt Szlovéniában a fertőzöttek száma: az első beteg két útitársa, egy pár, valamint egy fiatal férfi esetében is megerősítették a fertőzöttséget - közölte a helyi média pénteken.
Vágólapra másolva!

Az első beteg egy hatvanéves férfi, aki Marokkóban járt, és Olaszországon keresztül, repülővel tért vissza Szlovéniába. Egy társasutazáson vett részt, két útitársáról, egy férfiról és egy nőről is kiderült, hogy fertőzött. Az egészségügyi hatóságok felkutatják azokat, akik kapcsolatban álltak az idősebb férfival.

A beteg személyesen kereste fel az orvosi rendelőt, ahol több embert is megfertőzhetett.

Marokkóból való hazatérését követően pedig nem volt karanténban.

A szlovén közegészségügyi intézet többször is felhívta a figyelmet arra, hogy akik fertőzött területen jártak, és tüneteik vannak, az erre a célra létrehozott telefonszámon jelentkezzenek, és ne személyesen keressék fel az egészségügyi intézményeket, ahol számos más embert is megfertőzhetnek.

A koronavírus Forrás: AFP/Handout

A többi fertőzött nem állt kapcsolatban az első beteggel. Egy pár, akiről kiderült, hogy fertőzött, Olaszországban járt. A legutolsó esetben pedig egy 32 éves maribori férfinál erősítették meg a fertőzöttséget. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ő kitől kapta el a vírust.

Mindannyian a ljubljanai kórház erre a célra kialakított fertőző osztályán vannak karanténban. Az orvosok a sajtónak úgy nyilatkoztak:

a betegek állapota stabil.

Van, akinél erősebbek, de többségüknél enyhék a tünetek. Az országban eddig 433 koronavírustesztnek lett negatív eredménye.