Magyarországon továbbra is négy fertőzött van, Olaszországban tombol a koronavírus-járvány

A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány terjedésének megakadályozára fertőtlenítik a teheráni utcákat.
Vágólapra másolva!
Világszerte meghaladta a százezret a SARS-CoV-2 koronavírus által megfertőzöttek száma. Kilencvenegy országban és területen délután fél hatos adatok szerint összesen 100 656 ember fertőződött meg, 3411-en haltak meg, 55 753-an meggyógyultak - írja a koronavirus gov.hu.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 4 fertőzött, 39-en karanténban

Péntek estig nem jelentettek új fertőzöttet Magyarországon. Továbbra is négy pozitív teszt van: két iráni diáknál, egyikük barátnőjénél és egy Debrecenben élő 69 éves brit férfinál. Vizsgálják a közeli ismerőseiket.

Pénteken napközben egy holland férfi egy budapesti rendelőintézetből rejtélyesen eltűnt, miután az orvos koronavírus gyanúja miatt mentőt hívott hozzá. Később kiderült, hogy az egyébként magyarul beszélő holland férfi valószínűleg félreértette az orvost, és saját maga ment be a Szent László Kórházba.

A Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs mai ülésén úgy döntött, hogy a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén azonnal meg kell kezdeni a felszabadítható betegellátó kapacitások kiürítését, és a betegek más egészségügyi szolgáltatóhoz történő áthelyezését.

Az iráni járvány nagysága miatt ma a kormány felfüggesztette a vízumok kiadását az iráni állampolgároknak.

Két hét alatt 197 ember halt meg Olaszországban

Olaszországban 148-ról-ről 197-re nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma - közölte a polgári védelem pénteken, ez volt a legnagyobb napi növekedés, amióta a járvány két hete elkezdődött. A vírus által leginkább sújtott európai országban

636-ra nőtt az előző napi 3858-ról a fertőzöttek száma.

A gyógyultak száma 523 volt, míg csütörtökön 414.

Védőmaszkos nő a római Spanyol lépcső előtt 2020. március 5-én Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini

Franciaországban két újabb áldozattal pénteken kilencre emelkedett az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak, és

közel hatszázra a regisztrált fertőzöttek száma.

Edouard Philippe miniszterelnök tárcaközi megbeszélést hívott össze estére az egészségügyi minisztériumba, ahol elképzelhető, hogy kihirdetik a betegség harmadik, járványfázisát.

Szlovákiában és Szerbiában is megjelent a vírus

Ausztriában péntekig 56-an fertőződtek meg koronavírussal - közölte az osztrák egészségügyi minisztérium.

A legtöbb megbetegedést Bécsben (23 fő) és Alsó-Ausztriában diagnosztizálták,

Stájerországban hatan, Salzburg tartományban öten, Tirolban, illetve Felső-Ausztriában is négyen kapták meg a koronavírus-fertőzést. Szlovákiában és Szerbiában is megjelent az új típusú koronavírus. Szlovákiában a fertőzést egy pozsonyi kórházban lévő 52 éves férfinál mutatták ki, Szerbiában egy szabadkai férfinál mutatták ki a vírus jelenlétét. A szerb hatóságok azt közölték, hogy korábban Budapesten látogatta meg a beteg nővérét, Müller Cecília országos tisztifőorvos azonban azt mondta, hogy az utazás és a megbetegedés között hosszabb idő telt el, mint a lappangási idő, vagyis a férfi nem itt fertőződhetett meg.

Tízre emelkedett pénteken a koronavírussal fertőzött román állampolgárok száma, miután egy újabb temesvári diáknál és egy olaszországi nőnél is kimutatták a kórokozó jelenlétét. Bár az első két - azóta gyógyultnak nyilvánított - román fertőzött a Japánban vesztegzárba került Diamond Princess tengerjáró személyzetének tagja volt, a többi román állampolgár a járvány olaszországi terjedésével összefüggésben kapta el a fertőzést.

Igazolt fertőzött személyt regisztráltak a Vatikán területén,

ezért felfüggesztették a vatikáni ambuláns orvosi szolgáltatásokat Matteo Bruni szentszéki szóvivő pénteki bejelentése szerint.

Belgiumban egy nap alatt megduplázódott a fertőzöttek száma

Meghalt az első koronavírussal fertőzött beteg Hollandiában, a szomszédos Belgiumban egy nap leforgása alatt megduplázódott, 109-re nőtt a fertőzöttek száma.

A koronavírus terjedéséről szóló adatokat figyeli egy alkalmazott a brüsszeli válságkezelő központban 2020. március 2-án Forrás: MTI/AP/Virginia Mayo

Spanyolországban két újabb halálos áldozata van a koronavírus-fertőzésnek:

egy 76 éves férfi egy madridi, egy 87 éves férfi pedig egy zaragozai kórházban hunyt el pénteken. Velük együtt már öt halottja van a kórnak.

Németországban a fertőzöttek száma meghaladta az 500-at.

Iránban ezerrel nőtt a fertőzöttek száma

A brit kormány tudományos főtanácsadója, Sir Patrick Vallance szerint nem valószínű, hogy az új típusú koronavírus okozta jelenlegi járvány időtartama alatt elkészül a vírus elleni oltóanyag. Matt Hancock egészségügyi miniszter ugyanakkor nyomatékosan arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy semmi szükség a pánikszerű felvásárlásokra.

Nagy-Britanniában jelenleg 116 fertőzöttet tartanak nyilván,

és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 fertőzésnek eddig két brit halálos áldozata van.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására fertőtlenítik a teheráni Szent Száleh-mecsetet 2020. március 6-án Forrás: MTI/AP/Ebrahim Norúzi

Több mint ezerrel nőtt Iránban a koronavírussal fertőzöttek száma az ország egészségügyi minisztériumának pénteki bejelentése szerint, amely hozzáteszi, hogy péntekre virradóra 17-tel, 124-re emelkedett a halottak száma. A tárca szóvivője szerint 1234 új esetet regisztráltak, így a fertőzöttek száma Iránban összesen 4747.

Donald Trump amerikai elnök aláírta azt a kongresszus által megszavazott törvényt, amely

8,3 milliárd dollárt irányzott elő a koronavírus elleni küzdelemre.

Az országban mintegy 220 beteget kezelnek koronavírusos fertőzéssel, és 14-en haltak meg.