Minden adott ahhoz, hogy megismétlődjön a 2015-ös migrációs válság

Kasztaniesz, 2020. március 2. Európába igyekvő migránsok állnak a szögesdrótkerítés mögött a görög-török határnál fekvő görögországi Kasztaniesznél 2020. március 2-én. Szíriai menekültek ezrei próbálnak átjutni a török-görög szárazföldi határon Görögországba azóta, hogy február 28-án Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő menekülteket. Görögország egy hónapra felfüggesztette a menedékkérelmek elfogadását, és katonai erőkkel erősítette meg a határait, hogy visszaszorítsák az illegális határátlépést. MTI/AP/Jánisz Papanikosz
Vágólapra másolva!
Minden körülmény adott ahhoz, hogy megismétlődjön a 2015-ös migrációs krízis - mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Az igazgatóhelyettes kifejtette, Törökországban sokan vártak arra, hogy határnyitás legyen, de a szíriai harcok miatt a migránsok folyamatosan "utánpótlást" is kapnak.

Európába igyekvő migránsok állnak a szögesdrótkerítés mögött a görög-török határnál fekvő görögországi Kasztaniesznél Forrás: MTI/AP/Jánisz Papanikosz

- tette hozzá.

Előbb-utóbb a magyar határon is megjelenhetnek

A török források százezer feletti határsértőről beszélnek, míg a görög sajtó néhány tízezerről.

– Nyilván a kettő együtt nem lehet igaz, de ha megnézzük a felvételeket, akkor jól látszik, hogy

– mondta Janik Szabolcs.

A szakértő szerint a kérdés az, hogy a megítélt uniós segítséget - mintegy 350 millió eurót - miként tudja Görögország felhasználni határai védelmére.

Ha nagyon sokan bejutnak Görögországba, akkor megindul a "mozgás" a balkáni útvonalon, és előbb utóbb a magyar határon is megjelenhet egy nagyobb tömeg - mondta Janik Szabolcs.