Már minden kontinensen jelen van a koronavírus

koronavírus, Dél-Korea
Szöul, 2020. március 5. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány miatt védőmaszkért állnak sorban emberek Szöulban 2020. március 5-én. Dél-Koreában 5766-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig összesen 35 ember halt bele a betegségbe. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun
Vágólapra másolva!
Az Antarktisz kivételével már minden kontinensen jelen van az új koronavírus a hírügynökségek csütörtöki összesítése alapján. Világszerte már csaknem 300 millió gyerek nem járhat iskolába ideiglenesen.
Vágólapra másolva!

Európa

Görögországban, ahol tíz embernél mutatták ki a vírusfertőzést, a kormány három nyugati megyében legalább a hét végéig betiltott minden olyan rendezvényt, amely sok ember részvételével jár, és bezárták az iskolákat, felsőoktatási intézményeket.

Svájcban meghalt a koronavírus első áldozata, egy 74 éves asszony - közölték hivatalosan. Svájcban 60 koronavírus-fertőzött van.

A koronavírus elleni védekezésről szóló információs tábla a genfi repülőtéren Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi

Spanyolországban egy 99 éves, krónikus beteg asszony a koronavírus harmadik halálos áldozata, aki egy madridi kórházban hunyt el, és halála után mutatták ki nála a betegséget - jelentette be a spanyol egészségügyi miniszter.

Az elmúlt 24 órában 41-gyel nőtt a regisztrált esetek száma. Eddig összesen 234 fertőzöttet jelentettek, a legtöbbet, 90-et a madridi tartományból. A betegséget tíz, intenzív osztályon kezelt páciens esetét kivéve enyhe lefolyásúnak minősítették a fertőzötteknél.

Salvador Illa szerint a dél-európai országban továbbra sincs szükség a készültségi fokozat emelésére, és rendkívüli korlátozó intézkedések bevezetésére sem.

Franciaországban hatra emelkedett a koronavírus okozta halálos áldozatok száma. A hatóságok azt is közölték a Reuters szerint, hogy újabb 92 embert diagnosztizáltak a betegséggel, így 377-re emelkedett a fertőzöttek száma az országban.

Csehországban az első három megbetegedést vasárnap mutatták ki, szerdán nyolcra, majd csütörtökön tizenkettőre emelkedett a betegek száma. Az egyik új beteg egy kiskorú prágai gyerek, akinek anyjánál már szerdán kimutatták a fertőzést. Mindkettőjüket kórházban kezelik.

Az iskolában, ahová a gyerek járt, egyelőre meghatározatlan időre megszakították a tanítást.
A cseh egészségügyi minisztérium szerint a betegség az összes fertőzött személy esetében eddig enyhe lefolyású, és senki sincs életveszélyben.

A cseh kormány határozatlan időre felfüggesztette az ország repülőterei és az észak-olasz, valamint a dél-koreai repülőterek közötti közlekedést, ami hetente körülbelül 50 járatot érint. A Csehország és Kína közötti járatokat már korábban felfüggesztették.

Lengyelországban a LOT lengyel nemzeti légitársaság április 25-éig meghosszabbította a Varsó és Peking közötti járatainak felfüggesztését, csökkentette a Varsó és Milánó közötti járatainak számát, április 8-áig pedig felfüggesztette a Budapest és Szöul közötti járatait a járvány miatt.

A Németországban állomásozó amerikai erők bejelentették, hogy az idén nem tartják meg az izraeli erőkkel közös, minden évben megrendezendő Juniper Cobra hadműveletet.

A Reuters azt írja, hogy Hollandiában majdnem kétszeresére, 82-re nőtt a fertőzöttek száma az Országos Népegészségügyi Intézet tájékoztatása szerint. Az országban február 27-én jelentették az első esetet.

Ázsia

A koronavírus-járvány miatt csütörtök reggelre már csaknem száz ország szigorította meg azoknak a külföldieknek a belépését, akik Dél-Koreából érkeznek - közölte a szöuli külügyminisztérium.

Harminchét ország pedig azt tervezi, hogy csütörtöktől egyenesen megtiltja olyan külföldiek belépését, akik Dél-Koreában jártak az utóbbi két hétben.

A külügyminisztérium emiatt bejelentette, hogy még a héten tájékoztatót tart a Szöulban akkreditált nagyköveteknek arról, hogy Dél-Korea milyen óvintézkedéseket hozott a járvánnyal szemben.

Védőmaszkért állnak sorban emberek Szöulban 2020. március 5-én. Forrás: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

Dél-Koreában csütörtökre 6000 fölé nőtt az új koronavírussal fertőződött emberek száma, mert az utóbbi egy napban 322 új esetet regisztráltak. A legtöbb fertőzött továbbra is a délkeleti Tegú városban van. A városban és környékén már három olyan övezetet alakítottak ki a hatóságok, amelyben különleges ellátási intézkedéseket vezettek be.

A napi új megfertőződések száma csökken.

Az eddigi halálos áldozatok száma 40 volt csütörtökön; a kór főleg olyan idős emberek halálát okozta, akik más krónikus betegségekben is szenvedtek.

A Hszinhua hírügynökség csütörtökön azt jelentette, hogy a járvány eredeti gócpontjának számító kínai Vuhan városban, ahol sokáig az egészségügyi hatóságok jóformán csak a koronavírus-betegekre tudtak koncentrálni, újra figyelmet tudnak fordítani a nem koronavírusos betegekre is.

A gyógyítás hatékonyságát jelzi Kínában az egészségügyi hatóságok szerint, hogy egyre több beteget engednek ki gyógyultan a kórházakból.

Már több mint 17-szer több a gyógyultak száma az országban, mint a halálos áldozatoké,

míg február elején egyenlő arányban voltak. Csütörtökön már több mint 52 ezer volt a meggyógyultak száma, a halálos áldozatoké pedig 3012 volt.

A kínai hatóságok figyelmeztették az ország lakosait, hogy ne menjenek az észak-koreai határnak még a közelébe se,

mert az észak-koreai határőrök figyelmeztetés nélkül lőhetnek rájuk

- közölték a határ közelében élő kínai lakosok csütörtökön. Észak-Korea korábban teljesen lezárta Kínával közös határát.

Hszi Csin-ping kínai elnök elhalasztotta áprilisra tervezett japán látogatását - jelentették be csütörtökön mindkét fővárosban. A kínai elnöknek ez lett volna az első állami látogatása Japánban több mint tíz év óta. Tokióban közölték, hogy a látogatást egy későbbi időpontban fogják megtartani. Japánban bejelentették azt is, hogy felfüggesztik a beutazóvízum kiadását a kínai és a dél-koreai állampolgároknak.

Thaiföldön a kormány kötelező karantént rendelt el azok számára, akik Dél-Koreából, Kínából, Makaóból, Hongkongból, Olaszországból vagy Iránból érkeznek az országba. Azokra, akik megszegik az előírást, 630 dolláros (kb. 200 ezer forint) bírság vár.

A koronavírus tüneteit mutató érkezőket egyenesen a kórházakba küldik - írja a Reuters.

Védőmaszkért állnak sorban egy bangkoki gyógyszertár előtt 2020. március 4-én. Forrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Indiában bejelentették, hogy a fővárosban, Újdelhiben március 31-éig bezárták az összes állami általános iskolát. India elhalasztotta Narendra Modi miniszterelnök március végi látogatását is az Európai Unió brüsszeli központjába, ahol csúcstalálkozó lett volna az ázsiai ország és az EU között.

Szájmaszkot viselnek a koronavírus elleni védekezésül közlekedési rendőrök az indiai Bangalorban Forrás: MTI/EPA/Dzsagadis Nv

A Palesztin Hatóság területén is megjelent a vírus, bezárták a szállodákat

Ciszjordániában, a Palesztin Hatóság területén is megjelent az új koronavírus,

a járványveszély miatt bezárták az ottani szállodákat

- jelentette csütörtökön a Jediót Ahronót című izraeli lap online változata, a ynet. Csütörtöktől a Palesztin Hatóság teljes területére tilos belépni külföldi turistáknak.

Csütörtökön egy görög zarándokcsoport 21 tagjáról derült ki már hazatérésük után, hogy a vírus hordozói. A csoport február 19-27. között járt Izraelben és a Palesztin Hatóság területén.

Izrael február 22-én terjesztette ki Dél-Koreára a beutazási tilalmat, miután több, izraeli zarándoklatról visszatért keresztény hívőnél mutatták ki hazájukban a betegséget, amit még szentföldi útjuk előtt kaptak el súlyosan fertőzött közösségükben.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma lezárta a turisták elől Betlehem városát, és fertőtlenítés után bizonytalan időre bezárták a látogatók elől az ott található Születés templomát is, amelyet a Jézus születésének helyet adó jászol helyén emeltek.

A döntés előzménye, hogy a Betlehem melletti Beit Dzsallában egy szálloda négy dolgozóját megfertőzte az ott elszállásolt dél-koreai turistacsoport, amelynek több tucat tagjánál mutatták ki hazatérésük után a fertőzést. Az Al Kudsz című újság szerint

a hotel összes alkalmazottjának házi karanténba kellett vonulnia.

A súlyosan fertőzött dél-koreai turistacsoport ellátogatott Betlehem mellett Nabluszba, Jerikóba és Hebronba is Ciszjordánia területén. Az eset nyomán bejelentették, hogy

csütörtöktől a Palesztin Hatóság teljes területére tilos belépni a turistáknak, bármely országból is érkeztek.

További óvintézkedésként kétheti iskolaszünetet rendeltek el Betlehemben, és ebben az időszakban az ottani mecsetek és a templomok is mind zárva lesznek. A Palesztin Hatóság teljes területén arra kérték a híveket, hogy ha rosszul érzik magukat, akkor ne vegyenek részt a pénteki imákon.

Egyelőre két hétig tilos nagyobb tömeget vonzó rendezvényeket tartani, elhalasztanak minden kulturális és sporteseményt.

Közben az újabb európai országokra kiterjesztett izraeli óvintézkedések nyomán az izraeli kormányzati szervek becslése szerint

60-70 ezer izraeli tartózkodik már házi karanténban

- jelentette a Háárec című újság honlapja csütörtökön.

Az izraeli hadsereg lemondta az eredetileg március 13-ig tervezett, az amerikai haderővel tartott közös hadgyakorlatát, amelyen több mint hatszáz, Európában állomásozó amerikai katona vett volna részt.

Az izraeli városok polgármesterei sorra mondják le a helyi médiában a hagyományos, színpompás purimi felvonulásokat, noha az azokon szereplő, különleges jelmezekben a városokon végigvonuló helyi iskolák és klubok hetek óta készültek erre az eseményre.

Afrika

Macky Saal dél-szudáni elnök elővigyázatosságból megtiltotta minisztereinek, hogy elhagyják az országot.

Dél-Afrikában is megjelent a vírus

- jelentette be az ország egészségügyi minisztere csütörtökön. A fertőzött egy 38 éves férfi, aki feleségével járt Olaszországban. Egy tíz fős csoporttal voltak Európában, és március 1-jén érkeztek vissza Dél-Afrikába - írja a Reuters.