Orbán Viktor: Meg fogjuk állítani a migránsokat, ha esetleg a magyar határhoz érnének

V4 kormányfői csúcstalálkozó Prágában PELLEGRINI, Peter; ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; BABIS, Andrej
Prága, 2020. március 4. Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozóján a prágai Straka Akadémián 2020. március 4-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Egységesen lépnek fel a koronavírus-járvánnyal szemben a visegrádi négyek a jövőben - jelentették be a térség miniszterelnökei a prágai csúcstalálkozó után.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő arról beszélt a találkozó után, hogy a vírus átkerült a V4-országokba is. Tudtuk, hogy ez be fog következni, Magyarországon még nem derítettek fel fertőzést, de nincs illúziónk - tette hozzá.

Összehangoltuk a kormányok tevékenységét a népegészségügyi téren, az emberek egészsége fontosabb, mint a gazdaság - mondta Orbán Viktor. Államaink nemcsak a jóban, hanem a rosszban is együtt tudnak működni - tette hozzá. A miniszterelnök kijelentette, hogy

folyamatosak a szűrések és ellenőrzések.

Sikeres a magyar bevándorlásellenes politika

Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt mondta, Magyarországon 2015-ben épült meg a kerítés, és ekkor hirdették meg a bevándorlásellenes politikát. Mindez sikeres volt – tette hozzá. Akkor még más szelek fújtak, de megvédtük a határainkat – mondta Orbán Viktor. A magyar kormányfő szerint

ténykérdés, hogy a magyar megközelítés mára általános lett, tegye mindenki azt, amit mi tettünk 2015-ben.

Minden segítséget megadunk a görögöknek, hogy megállítsák a tömeget – mondta Orbán Viktor. Önmagában nem elég megvédeni a török-görög határt, mert 130 ezer migráns tartózkodik most is a Balkánon - tette hozzá. Nem szabad elfelejtkezni az Észak-Macedóniának és Szerbiának nyújtandó segítségről sem, amire szükségük van a határvédelemben.

Mi meg fogjuk állítani a migránsokat, ha esetleg a magyar határhoz érnének

- mondta a magyar kormányfő.

Hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontja szerint

"Tesszük a dolgunkat, és abban hiszünk, hogy a munkánk az majd beszél helyettünk is" - közölte. Hozzátette: ez igaz a migrációra is.

Babis: Súlyos a helyzet az uniós határon

Andrej Babis cseh miniszterelnök arról beszélt, hogy a koronavírus elleni védekezés esetében szoros együttműködést alakítanak ki az országok. Nincs ok a pánikra, de körültekintőnek kell lenni – tette hozzá. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy mérsékeljük a kockázatot. A migrációs válságról azt mondta, hogy

Világos, hogy Görögország megállította az illegális migrációt, mindez pedig nagyon pozitív lépés – mondta Babis. Készek vagyunk segíteni a görögökön a védekezésben – tette hozzá. Március 25-26-án tárgyalnak újra az uniós miniszterelnökök a költségvetésről. Egy ambiciózusabb Európáért harcolunk – mondta Babis.

Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozóján a prágai Straka Akadémián Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Fontos a külső határok védelme

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő azt mondta, fontos a folyamatos információcsere a koronavírus ügyében. Egy globális faluban élünk, ami sok lehetőséget és kockázatot rejt magában - tette hozzá. Váratlanul ért minket a koronavírus ügye, ezért is találkoztunk.

- mondta a kormányfő.

A migrációról azt mondta, hogy elsősorban a külső határokat kell ellenőrizni, a külső határok védelme a legfontosabb. Morawiecki szerint az uniós költségvetésben továbbra is egységesek a visegrádiak, a kohéziós és közös agrárpolitikát továbbra is kiemelten kell kezelni.

Elbúcsúzott a szlovák miniszterelnök

Peter Pellegrini ügyvezető szlovák miniszterelnök elmondta, hogy ők is folyamatosan ellenőriznek a koronavírus kapcsán. Szlovákia is felkészült a koronavírus-járványra. Nincsenek illúziók, mivel Szlovákia nyitott ország, így bármikor előfordulhat fertőzéses eset. Pellegrini a migrációs helyzetről azt mondta, hogy

készek segíteni Magyarországot abban, hogy megvédhessék a schengeni határt.

Pellegrini megköszönte a jó együttműködést a V4-ek között, és bízik benne, hogy az új miniszterelnök hasonló módon folytatja majd a jó együttműködést a térség országaival.

Babis kérdésre válaszolva közölte, hogy korábban, amiért bírálták a V4-eket, az most bejött Görögország esetében. Közösen lépünk fel a határvédelem területén, hogy megvédjék az unió határát – tette hozzá.

Morawiecki kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a lengyel koronavírus-fertőzött esetében a családtagok és a közeli hozzátartozók is karanténban vannak. A néhány hete bevezetett eljárásrend működik – tette hozzá.