Svájc karantén alá helyezte hadseregét egyik fertőzött katonája miatt

TOPSHOTS Horizontal
Fighter jets of the "Patrouille Suisse" (Swiss patrol) fly during the annual live fire event of the Swiss Air Force at the Axalp over Brienz in the Bernese Alps on October 10, 2018. - At an altitude of 2,200 meters above sea level, spectators attended a unique aviation display performed at the highest air force firing range in Europe. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Svájc gyakorlatilag karantén alá helyezte nagyjából 10 ezer fős hadseregét, legalábbis töröltek minden nyilvános eseményt, és még a magas szintű találkozókat sem személyesen tartják meg, hanem videókonferencia keretén belül került sor.
Vágólapra másolva!

Az intézedésekre azért került sor, mert a hadsereg egyik katonája Bern kantonban koronvírussal fertőződött, miután Milánóban járt. A katonát három másik társával együtt - akikkel egy szobában lakik - Wangen an der Aare településen helyezték karantén alá még korábban.

A hadsereg látogatási óráit március közepéig megszakították.

A katonákat arra szólították fel, hogy változtassák meg alvási szokásaikat - vagyis ne egymás fejéhez közel aludjanak -, hogy minimalizálják a vírus terjedésének esélyét - írja a The Local.

Folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma

Svájcban még február 25-én jelentették az első koronavírusos esetet, azóta folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma,

március 4-i állás szerint 63 esetről tudnak a kantonok jelentései alapján.

Svájc 26 kantonjából 14-ben jelentettek fertőzöttet. Az egészségügyi hatóságok szerint mindenki jól van, két embert - egyet Genfben, egyet pedig Ticinóban - már ki is engedtek a kórházból.

Halálesetről nem érkezett hír eddig,

Daniel Koch, a Szövetségi Közegészségügyi Hivatal (FOPH) fertőző betegségek osztályának vezetője szerint

a legtöbb esetben a betegség enyhe és ártalmatlan.

Az FOPH szerint eddig minden beteg vagy Olaszországban fertőződött meg, vagy olyan valaki által, aki járt Olaszországban.

Illusztráció Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Svájcban eddig több mint ötszáz tesztet végeztek el és több mint száz embert helyeztek karanténba vagy szigeteltek el. Köztük van negyvennégy óvodáskorú gyerek és nyolc tanár is.

Alain Berset egészségügyi miniszter szerint még több megbetegedésre kell számítani, hozzátéve, hogy a legfontosabb dolog most a járvány kialalkulásának megfékezése. Berset hangsúlyozta, hogy mindenkinek figyelnie kell a megelőzésre, különös tekintettel a kézfogásokra és pusziszkodásokra.

A kormány törölte az ezer fő fölötti rendezvényeket, valamint a labdarúgó-bajnokságot is felfüggesztette március 23-ig

- olvasható a thelocal.ch oldalon.

Az ezer fő alatti rendezvények megtartásáról a kantonok döntenek. Sportesemények, farsangi játékok, koncertek és kiállítások is törlésre kerültek, beleértve a Genfi Nemzetközi Autókiállítást is.