Megszavazta a parlament az ukrán miniszterelnök menesztését

Olekszij Honcsaruk
Állítólag maga Olekszij Honcsaruk, ukrán korményfő(a képen) sem volt maradéktalanul elégedett eddigi teljesítményével.
Vágólapra másolva!
Jóváhagyta szerdán a kijevi parlament Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök távozását posztjáról. A határozatot 353 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban, Honcsaruk maga nyújtotta be lemondását.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról a múlt hétvégén az Origo is beszámolt az Ukrajinszkaja Pravda hírportál értesüléseire hivatkozva, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésére a házelnök szerdára összehívta a parlament rendkívüli ülését, amelyen a vártaknak megfelelően a képviselők szavaztak is Olekszij Honcsaruk miniszterelnök leváltásáról.

Előtte az ukrán parlament állam- és közigazgatási bizottsága szerdai ülésén nagy többséggel úgy határozott, hogy javasolja a törvényhozásnak Olekszij Honcsaruk menesztését a miniszterelnöki posztról.

Állítólag maga Olekszij Honcsaruk, ukrán kormányfő(a képen) sem volt maradéktalanul elégedett eddigi teljesítményével Forrás: www.hirado.hu

A határozatot 353 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban, ellenszavazat nem volt, 49-en tartózkodtak, 9-en pedig nem szavaztak.

A határozathozatalkor 441 képviselő tartózkodott az ülésteremben.

Honcsaruk leváltását az tette lehetővé, hogy

maga nyújtotta be lemondását, az ukrán alkotmány értelmében ugyanis kinevezése után egy évig még nem meneszthette volna őt a törvényhozás.

A kiszivárgott értesülések szerint a Zelenszkij mögött álló, a parlamentben többséget alkotó Nép Szolgája párt kedd esti frakcióülésén az államfő Denisz Smihal területfejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettest javasolta kormányfőnek.

Az ukrán jogszabályok szerint a miniszterelnök menesztésével együtt az egész kormány távozik, így több miniszteri poszton várható váltás.