Kinevezte az ukrán parlament az új miniszterelnököt

Denisz Smihal, Ukrajna
Denys Shmygal, candidate for the post of Prime Minister, gives a speech during an extraordinary session of the parliament in Kiev on March 4, 2020. (Photo by SERGEI SUPINSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ukrán parlament szerdán Denisz Smihal eddigi miniszterelnök-helyettest nevezte ki kormányfőnek, miután elfogadta az eddigi miniszterelnök, Olekszij Honcsaruk lemondását, és menesztette őt hivatalából.
Vágólapra másolva!

Denisz Smihal miniszterelnöki kinevezését a 450 fős törvényhozás 291 tagja támogatta, 59-en szavaztak ellene, 46-an tartózkodtak, 9-en pedig nem szavaztak. A határozathozatalkor 405 képviselő tartózkodott az ülésteremben. A frakciók szerinti bontásban támogatta a miniszterelnök-jelöltet az elnök mögött álló Nép Szolgája párt és a kisebb képviselőcsoportok többsége, valamint független képviselők, ellene szavazott Petro Porosenko Szolidaritás pártjának és a Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Életért képviselőcsoportja, tartózkodott a Julija Timosenko vezette Haza és Szvjatoszlav Vakarcsuk énekes Hang nevű pártjának frakciója.

Denisz Smihal az ukrán parlament rendkívüli ülésén március 4-én Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Az új miniszterelnök a parlament előtt mondott beszédében ígéretet tett arra, hogy teljesíti azokat a feladatokat, amelyeket Volodimir Zelenszkij elnök az előző kormány elé állított. Bejelentette, hogy felül kívánja vizsgáltatni az idei állami költségvetést, elsősorban általános bér- és nyugdíjemelés biztosítása érdekében, emellett csökkenteni szándékozik bizonyos kiadásokat, elsősorban állami vállalatok vezetőinek, tisztségviselőknek, köztük a kormánytagoknak a fizetését. Biztosított továbbá afelől, hogy folytatja az előző kormány által elindított reformokat.

Zelenszkij közölte, hogy rendkívül sokat vár az új kormánytól.

– fogalmazott az elnök.

A 44 éves Smihal a nyugat-ukrajnai Lvivben (Lembergben) született, mérnök-közgazdász, közgazdaságtanból doktorált - írta róla az Ukrajinszka Pravda hírportál. Kiválóan beszél angolul és lengyelül. A 2000-es évek elejétől 2009-ig vezető pozíciókat töltött be lvivi vállalatoknál, ezután állami tisztségviselő lett, a Lviv megyei kormányzói hivatalban dolgozott. 2014-ben a bevételi források minisztériuma megyei részlegének helyettes vezetője lett.

Zelenszkij elnökké választása után tavaly ő volt az egyik jelölt a Lviv megyei kormányzói posztra. A Honcsaruk-kormányban a területfejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot töltötte be.