Két szélsőbaloldali aktivistanő szerint Roman Polanskit el kellene gázosítani

FRANCE - GATHERING AGAINST POLANSKI AND SEXUAL VIOLENCE - SOCIAL a cause de macron accusations anger because of macron cesars colere dare feminism DEMONSTRATION FEMINISM feminisme feministes feminists gathering j accuse manifestation noustoutes osez le fe
Rally to denounce gender-based and sexual violence. BUT also the 12 Cesar nominations for Roman Polanski's film "j accuse", where the filmmaker is accused of multiple rapes, many of which were committed against minors. Paris, February 28, 2020. Rassemblement pour denoncer les violences sexistes et sexuelles. MAis aussi les 12 nominations aux cesars pour le film "j accuse" de Roman Polanski alors que le cineaste est accusé de multiples viols dont plusieurs sur mineures. Paris, le 28 fevrier 2020.
Vágólapra másolva!
Megszólalt Alain Finkielkraut, világhírű konzervatív filozófus is a francia César-díjkiosztó ünnepség miatti szélsőbalos és feminista botránysorozatra reagálva. Arról is, hogy próbált az erény álarcában az úgymond új világ erőt fitogtatni. Mint többször megírtuk, Roman Polanski César-díja ellen azért tiltakoztak sokan, mert egy nyugdíjas manöken tavalyi vádja szerint 45 évvel ezelőtt erőszakolni akart. Polanski szerint ez hazugság. Finkielkraut írásában beszámol a szélsőbalos ideológia és antiszemitizmus egyre jellemzőbb összefonódásáról: a Polanskit törpének és undorítónak nevező műsorvezetőnő (civilben humorista) Twitter-bejegyzése után két aktivistanő is azt írta: Polanskit el kellene gázosítani. 
Vágólapra másolva!

A César-díj 45. átadása minden korábbinál durvább és ocsmányabb kliséket hozott felszínre, írja Finkielkraut a Le Figaróban megjelent esszéjében. Eleinte a díjátadó ünnepséget vezető humorista, Florence Foresti még csak szemtelenül gúnyolódott Roman Polanski szerinte alacsony termetén. A Hófehérke és a 7 törpe című mese nyomán „Hapci"-nak nevezte, majd miután arról kellett beszélnie, hogy Polanski filmje 12 jelölést kapott, olyan (tettetett) dührohamot kapott, hogy a J'accuse (Vádolom) című, a tizenkilencedik antiszemita botrányát költőien és kétségtelenül páratlan intelligenciával feldolgozó filmre azt mondta szellemeskedve, hogy ez egy film a hetvenes évek pedofil botrányairól. Primitív röhögése már túllépett a humor kategóriáján, írja Finkielkraut, a teremben a nézősereg kuncogni kezdett, és a kultuszminiszter, aki magára öltötte a „helyesen-gondolkodás" és a „kegyelmes lincselés" hangulatának álarcát, csendben örülhetett. (Finkielkraut itt arra utal, hogy Franck Reister kultuszminiszter, még mielőtt Polanski megkapta volna a legjobb forgatókönyvért és rendezésért járó César-díjat, annyit mondott, hogy „Polanskit ünnepelni egy rossz jel". Ezt a miniszter az átadás után is megismételte.)

Alain Finkielkraut Forrás: AFP/saget 1/Joel Saget

Az események következő állomása az volt, folytatja tovább Finkielkraut az ünnepség leírását, hogy Aïssa Maïga szenegáli színésznő megszámolta, hogy hány színesbőrű ember tartózkodik a teremben. És kevesellte.„Cannes-ban befagyasztjuk a számlákat és megszámláljuk a Bloch"-okat, utal ennél a pontnál Finkielkraut Tristan Bernard drámaírónak még a német megszálláskor mondott szállóigéjére, ami annyit jelent, hogy „összeírják a zsidók vagyonát és befagyasztják számlájukat". Azaz, a „sokszínűség" rendszerében az antirasszisták írnak össze másokat és készítenek leltárt.

Aissa Maiga Forrás: AFP/Bertrand Guay

A ceremónia következő eseménye az volt, hogy miután Jean-Pierre Darroussin, a 68-as baloldali lázadás proletár, szélsőbalos ágával szimpatizáló, ma is erősen kommunista érzelmű filmszínész elszörnyedve jött rá, hogy a legjobb film forgatókönyvírói díját Polanski és Robert Harris (aki a „J'accuse" című film társ-forgatókönyvírója) kapták, Polanski nevét egyszerűen be se mondta a díj kihirdetése során, ezzel is bizonyítva, hogy „most aztán jól odacsapott Polanskinak."

(Francois Margolin filmrendező, aki a Francia Filmakadémia tagja - így ő is szavazhatott a César-díjakra -, és aki a Szalafisták című, a radikális muszlimok franciaországi agresszivitásáról és riasztó világáról forgatott filmet, azt mondta: Polanski nevének kerülése, hogy még a szélsőbalosok és a feministák a nevét sem mondják el, vagy éppen egy törpének nevezik, a harmincas évek francia antiszemita hecclapjaira emlékezteti.)

Adèle Haenel színésznő, aki ugyancsak úgy tett, mint aki képtelen elviselni, hogy Polanski kapta a díjat, pedig még csak nem is ismeri Polanskit, viharos bohóckodással elhagyta a termet. Követte őt, egyebek mellett a „jószándékú" Leïla Slimani írónő, aki egyebek mellett Macron elnök személyes képviselője a Frankofónia Nemzetközi Szervezetében. „Semmiképpen ne mondják el a színésznőnek és az írónőnek, hogy Samantha Geimer, akinek (Polanski miatti) kálváriájára mindketten hivatkoztak, most éppen Polanski elsőszámú támasza, és élesen visszautasít minden olyan próbálkozást, amely őt (Polanski) áldozatának szerepében tünteti föl." - írta a filozófus. (Ugyanis az írónő és Haenel nem a nyugdíjas manöken vádjairól beszélt, hanem a hetvenes évekbeli amerikai botrányáról.)

Forrás: Hans Lucas/Nicolas Portnoi / Hans Lucas/Nicolas Portnoi

De arra se emlékeztessék őket, folytatja Finkielkraut, hogy Polanski a holocaust egyik túlélője, első felesége borzasztó körülmények között halt meg (a Manson-hippibanda meggyilkolta 1969-ben, amikor terhes volt), és hogy Polanski egyébként már megjárta a rohadékok, a hóhérok és az emberiség elleni bűnöket elkövetők táborát. (Polanskit 1977-ben tartóztatták le és állították bíróság elé az akkor 13 éves Samantha Geimer megrontásának vádjával. Az ügy majdnem peren kívüli megegyezéssel végződött, végül Polanskit 90 napos pszichiátriai vizsgálatra küldték. Bár nem vallotta magát bűnösnek, amikor kiderült, hogy mégis letöltendő börtönt kaphat, pár órával az ítélethirdetés előtt Londonon keresztül Franciaországba utazott, ahol francia állampolgárként nem kellett a kiadatástól tartania. Samantha Geimer könyvében (The Girl: A Life in the Shadow of Roman Polanski) megbocsátott Polanskinak, aki 2009-ben bocsánatot kért Geimertől. Az Amerikai Filmakadémia a MeToo-botrányt követően 2018-ban Polanskit meghallgatása nélkül kizárta tagjai közül, ez ellen többek között egykori áldozata, Samantha Geimer is tiltakozott, ahogy fogalmazott, a kizárás „ronda, kegyetlen húzás volt, amely csak a látszatnak szól". Erről az Origo részletes írása itt olvasható. A mostani César-botránnyal kapcsolatban a Slate.fr internetes újságnak nyilatkozott, amelyben kifejtette, hogy egyáltalán nem ért egyet Adèle Haenellel, aki felháborodva hagyta el a termet. Geimer szerint egy áldozatnak joga van maga mögött hagyni a múltját, azt, ami vele történt, és az agresszornak is joga van a rehabilitációra, különösen, ha elismerte hibáját, és azért bocsánatot kért (ezt megtette egyébként Polanski).

Adele Haenel Forrás: AFP/Laurent Emmanuel

„Soha többé nem fordulhat elő", ami mostantól kezdve azt jelenti, hogy „ő (Polanski) és a hozzá hasonlók soha többé nem kaphatnak elismerést. Az egyénnek el kell tűnnie, mint a „hetero-patriarchális" elnyomás szimbóluma, reagál Finkielkraut azokra a díjátadás utáni megjegyzésekre, amelyek szerint ilyennek nem szabad többé előfordulnia.

„Ha a szenvedést általánossá teszik, akkor megkapjuk a kommunizmust. Ha egyedivé válik, akkor irodalomról beszélünk", idézi a francia filozófus Philip Roth nagy amerikai írót. A kommunizmus ugyan már nem aktuális, de ideológiai része elpusztíthatatlan, azt most éppen a neofeminizmus vette át, írja Finkielkraut. „És ahogy azt jól megfigyelhettük a César-díj átadásán, a neofeminizmusnak sok lelkes vagy éppen gerinctelen követője akad. Legnagyobb megkönnyebbülésükre Ladj Ly a szerintük méltán megérdemelt legjobb film díját kapta A Nyomorultak című filmjéért, amelyről az Origo itt írt részletesen. (Finkielkraut arra utal, hogy a mali-francia rendező, Ladj Ly egy börtönt megjárt saria-bűnöző. De ez a César-díjkiosztón érdekes módon senkit sem zavart.)

Toufik Ayadi, Ladj Ly és Christophe Barral Forrás: AFP/Thomas Samson

A mozi világának ragadozóit listázó ceremóniamester, Florence Foresti nyugodt szívvel Polanskihoz hasonlította, mellette említette Dominique Strauss–Kahnt, Harvey Weinsteint, Jeffrey Epsteint is és még egy kis balkanyarral Patrick Bruelre is utalt, esetéről az Origo itt írt. Amikor pedig Foresti meghallotta, hogy Polanski díjat kap, felháborodottan távozott a teremből. Később azt írta a Twitterre Polanskira utalva, hogy undorító.

Roman Polanski Forrás: AFP/Thomas Samson

Arról is ír Finkielkraut, hogy a humorista Twitter-bejegyzéséhez kapcsolódóan két szélsőbaloldali aktivistanő ezt írta: "Polanskit el kellene gázosítani."

Miután a filmművészeti szakma rosszul szavazott, írja később ironikusan Finkielkraut, a César-díjat kiosztó Akadémia megígérte, hogy legközelebb majd jobban járnak el. Feloszlatja jelenlegi választói kollégiumát, újat hoz létre. Legyenek üdvözölve ebben az új világban! - zárja írását a francia akadémikus, a világhírű konzervatív filozófus, Alain Finkielkraut.