A brit kormány arra is felkészül, hogy minden ötödik ember elkapja a vírust

Horizontal VIRUS CORONAVIRUS
Britain's Prime Minister Boris Johnson (C) meets with staff in a laboratory at the Public Health England National Infection Service in Colindale in north London on March 1, 2020. (Photo by HENRY NICHOLLS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A brit kormány kedden ismertetett készenléti terve nem zárja ki, hogy a munkaerő húsz százaléka is betegszabadságra kényszerül az új típusú koronavírus okozta esetleges széleskörű nagy-britanniai járvány csúcspontján.
Vágólapra másolva!

Boris Johnson brit miniszterelnök az angliai tiszti főorvossal, Chris Whittyvel közös keddi sajtótájékoztatóján mindazonáltal hangsúlyozta,

hogy a készenléti terv nem előrejelzés, hanem azt vázolja fel, hogy az egyes lehetséges forgatókönyvek megvalósulásának esetén milyen intézkedésekre lehet szükség.

Boris Johnson Forrás: AFP/Henry Nicholls

Whitty professzor kijelentette, hogy az eddigi széleskörű tapasztalatok alapján az új koronavírus okozta, Kínából induló járvány halálozási rátája egy százalék körüli,

vagyis a betegek 99 százaléka felépül.


A kedden ismertetett készenléti tervcsomagban szerepel, hogy komolyabb nagy-britanniai járvány esetén a rendőrség fő feladatává a közrend fenntartása válik.

Ebben az esetben a közvetlen bűnüldözési tevékenység a legsúlyosabb bűncselekmények felderítésére korlátozódhat,

és a sürgősségi szolgálatok a hadsereg segítségét is kérhetik.