Görögország állítja: nem lőttek migránsokra éles lőszerrel

politics Horizontal
Görög rendőrök a határon
Vágólapra másolva!
Nem lőttek éles lőszerrel illegális bevándorlókra a görög határvédelmi alakulatok a görög-török határon - jelentette ki Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő hétfőn este, tagadva Recep Tayyip Erdogan török elnök korábbi állítását, miszerint görög katonák megöltek két migránst, és súlyosan megsebesítettek egy harmadikat.
Vágólapra másolva!

Pecasz a török államfő kijelentését szándékos és goromba félretájékoztatásnak, hamis hírnek nevezte.
A görög biztonsági erők könnygáz, gumilövedékek és vízágyúk bevetésével akadályozták meg a nap folyamán, hogy az illegális bevándorlók bejussanak az országba.

A török-görög határ török oldalán több mint tízezer migráns gyűlt össze annak hatására, hogy Törökország bejelentette: már nem akadályozza, hogy továbbvonuljanak az Európai Unió országai felé. Közülük több százan próbáltak átjutni hétfőn a kasztanieszi átkelőnél, de a görög hatóságok útjukat állták.

Görög rendőrök a határon Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis

A görög kormány emellett közzétett egy videofelvételt is, amelyen erőszakos összecsapások voltak láthatóan a migránsok és a biztonsági erők között a kasztanieszi - szárazföldi - határátkelőknél.

Leszbosz

A görög rendőrség Leszbosz szigetén is könnygázt vetett be a túlzsúfolt móriai menekültügyi központban uralkodó embertelen állapotok ellen tüntető migránsokkal szemben. Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere szerint a tiltakozók válaszul különböző tárgyakat hajigáltak a rendőrökre.

Transzparensekkel tüntettek Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

A tüntető migránsok "Nem vagyunk fegyencek" és "Nincs semmi jó Móriában" feliratú transzparenseket tartottak a magasba. Az összesen 2840 férőhelyes móriai táborban és környékén több mint 19 400 embert szállásoltak el, köztük sok kiskorút.

A görög bevándorlásügyi hivatal szerint vasárnap reggel és hétfő reggel között mintegy 1300 menedékkérő érkezett az égei-tengeri görög szigetekre. A görög rendőrség hozzátette: péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg a szárazföldi határszakaszon.