Egymás után állnak Biden mögé a visszalépett demokrata jelöltek, Obama lehet a háttérben

Pete Buttigieg Joe Biden
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo is beszámolt, vasárnap Pete Buttigieg, hétfőn Amy Klobuchar lépett vissza a demokrata elnökjelöltségért folytatott versenyben. Mindketten mérsékelt, balközép jelöltek, ezért visszalépésük eleve Biden esélyeit javította, azonban hétfő este mindketten ki is álltak a texasi Dallasban kampányoló Biden mellett. Obama alelnöke egy harmadik támogatót is kapott, a már korábban visszalépett Beto O'Rourke is az ő támogatására szólított fel.
Vágólapra másolva!

O' Rourke nagyon hamar, már november elején visszalépett a versenytől. Országosan nem tudta elfogadtatni magát, 2-3 százalékon állt. A szuperkedd előtt azonban nagyon sokat jelent a támogatása Bidennek, O'Rourke ugyanis texasi, és nagyon népszerű a helyi demokraták körében. A 2018-as szenátusi választáson a hagyományosan republikánus államban mindössze 2,5 százalékkal kapott ki a hivatalban lévő republikánus szenátortól, Ted Cruztól.

Texas a második legnépesebb állam az Egyesült Államokban és a második legnépesebb, ahol szuperkedden szavaznak. A legnagyobb Kaliforniában Sanders előnye jelentős, ott Biden csak a tisztes második helyre pályázhat. Texasban azonban a múlt heti kutatások szerint csak 4-5 százalékponttal vezetett Sanders Biden előtt. O'Rourke, Klobuchar és Buttigieg támogatásával ezt megfordíthatja a volt alelnök. Ráadásul a visszalépők támogatása elsöprő győzelemhez segítheti hozzá a negyedik legnagyobb államban, Floridában, ahol két héttel a szuperkedd után szavaznak (valójában Florida már a harmadik legnépesebb állam, de a delegáltakat még a korábbi népszámlálás alapján osztják szét, így New Yorknak néhánnyal több delegáltja van).

Pete Buttigieg és Joe Biden Fotó: AFP/Saul Loeb

A szuperkedd előtt két nappal mindenképpen váratlan volt Buttigieg és Klobuchar visszalépése is. Sajtóhírek szerint Barack Obama állhat a háttérben, aki személyes befolyását is latba vetette volt alelnöke mellett. Obama eddig próbálta fenntartani a látszatot, hogy nem szól bele a versenybe, de az elmúlt napokban több találgatás is napvilágot látott, hogy a demokrata pártelit mindent megtesz, hogy megakadályozza a pártonkívüli, magát demokratikus szocialistának tartó Sanders jelöltségét.

Buttigieg kampánystábjából származó információk szerint a volt elnök felhívta a visszalépett jelöltet. Igaz, állítólag csak a visszalépés után, és nem kérte Biden támogatására, csupán dicsérte a kampányát és azt, hogy volt ereje visszalépni. A beszélgetés azonban nem sokkal az után zajlott, hogy Biden is felhívta Buttigieg-et, és a támogatását kérte, így nem nehéz kapcsolatot teremteni a két hívás között.

Március 3-án, kedden egyszerre 14 tagállamban és az egyik tengerentúli területen, Amerikai Szamoán tartanak előválasztást az Egyesült Államokban, ez a "szuperkedd".

Az idén Alabamában, Arkansasban, Coloradóban, Észak-Karolinában, Kaliforniában, Maine-ben, Massachusettsben, Minnesotában, Oklahomában, Tennessee-ben, Texasban, Utahban, Vermontban, Virginiában és Amerikai Szamoán járulnak az urnákhoz az amerikaiak. A demokraták 1357 kötött megbízatású delegátusról döntenek, a republikánusok 844 küldöttről voksolnak, Donald Trumpnak azonban nincs valódi vetélytársa.