Mini bűnbandákra támaszkodva terjeszkedik az olasz maffia

drog
kábítószer
Olaszország
Kommandós akció egy olasz drogmaffia ellen.
Vágólapra másolva!
A kábítószer-kereskedelem mellett az emberkereskedelem is egyre fontosabb szerepet játszik a dél-olaszországi maffia erősödésében. A három nagy maffiacsoport közül főként a calabriai 'Ndrangheta gyarapodott tavaly, amely magas szintű politikai és vállalkozói körökbe is beférkőzött – derül ki az olasz Maffiaellenes Vizsgálati Igazgatóságnak (DIA) a maffiabűnözés 2019-es helyzetét feltáró jelentéséből, amelyet a V4NA nemzetközi hírügynökség ismertet.
Vágólapra másolva!

Továbbra is a 'Ndrangheta kezében összpontosul a kábítószer-kereskedelem nagy része Dél-Olaszországban, de az illegális migrációval szorosan összekapcsolódó emberkereskedelem is egyre fontosabb szerepet tölt be.

Kommandós akció egy olasz drogmaffia ellen Forrás: Controluce/AFP/Salvatore Laporta

A három nagy maffiacsoport, a Cosa Nostra, a nápolyi Camorra és a calabriai 'Ndrangheta közül főként utóbbi erősödött tavaly. Az olasz Maffiaellenes Vizsgálati Igazgatóság (DIA) többtucatnyi úgynevezett 'ndrine (családi alapú "mini bűnszervezet") működését térképezte fel Calabria környékén – derül ki a DIA 2019 első félévéről készült jelentéséből, amely nemrég került az olasz parlament elé.

A DIA jelentése rávilágít, hogy a calabriai mini bűnbandák hogyan keresik a „minőségi előrelépés" lehetőségét, embereik hogyan férkőznek be helyi politikai és vállalkozói körökbe. A szakemberek elsősorban a családi alapú szervezeti struktúrában látják a klánok hatékonyságának okát, amely belülről zárt, ennél fogva tagjai kevésbé rettennek vissza a bűnözéstől.

Az 'ndrine-ek egyre gyakrabban vesznek részt a kábítószer-kereskedelemben, a prostitúcióban és az emberkereskedelemben.

A feketén megkeresett pénzt azután – jól menő vállalkozók bevonásával – nagyszabású építkezések és más legális tevékenységek révén mossák tisztára. Az építkezésekkel kapcsolatos közbeszerzési eljárások megnyeréséhez van szükség a magas szintű politikai kapcsolatokra, számolt be az ilpopulista.it hírportál.

Míg a 'Ndrangheta jobbára rejtőzködve végzi törvénytelen tevékenységét, addig más bűnszervezetek, például a bari vagy a salentói maffia látványosan, gyújtogatással, robbantással igyekszik megfélemlíteni a lakosságot működési területén.

Az év elején három hét alatt több robbantást hajtottak végre dél-olaszországi városokban,

ezek egy halálos áldozatot követeltek. Január végén a DIA és az olasz rendőrség nagyszabású akciója során 65 embert, köztük helyi politikusokat vettek őrizetbe a maffiával való együttműködés gyanújával.

A merényletek nyomán négy kisváros – Cerignola, Mattinata, Manfredonia és Monte Sant'Angelo – irányítását kellett különleges (állami) közigazgatás alá vonni Foggia környékén, Puglia tartományban.