Már több mint 75 ezer migráns torlódott fel a görög határon

Pazarakule, 2020. március 2. Bevándorlók élelmet kapnak civil szervezetektől a pazarkulei török-görög határátkelőnél, a törökországi Edirne közelében 2020. március 1-jén. A török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük. Görögország a határvédelem megerősítésével reagált. A görög rendőrség szerint azóta több mint 15500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg. MTI/AP/Darko Bandic
Vágólapra másolva!
Több tízezren torlódtak fel a görög-török határon, miközben a német és az osztrák kormányzati szervek több fórumon is arról beszélnek, hogy senki ne induljon útnak, és senkit sem tudnak befogadni. A magyar és az uniós hatóságok is arra számítanak, hogy a migrációs nyomás a következő hetekben jelentősen erősödni fog. A magyar kormány továbbra is készen áll a magyar határ megvédésére.
Vágólapra másolva!

Több mint 75 ezer migráns torlódott fel a török-görög határon hétfő délelőttre. A helyzet folyamatosan egyre feszültebb a térségben, mivel a migránsok minél előbb szeretnének bejutni az Európai Unió területére - számolt be a legújabb fejleményekről az öe24.at nevezetű osztrák hírcsatorna.

Több összecsapás is volt a görög hatóságok és a migránsok között.

Karl Nehammer, az Oszták Néppárt belügyminisztere is aggodalmát fejezte ki a helyzet miatt, és közölte, hogy mindenképpen életben kell tartani a Törökország és az EU közötti korábbi megállapodást. Elmondta, hogy

Szólt arról is, hogy az EU-nak bár hatmilliárd eurót kellett volna fizetnie Ankarának, mégis csak 3,3 milliárdot fizetett ki. Ennek oka az osztrák belügyminiszter szerint az, hogy a bizottság szeretné megtudni, hogy mi történik az általa kifizetett pénzzel.

- tette hozzá. Arról is beszélt, hogy

a migránsokat hamis ígéretekkel csalogatják a török-görög határhoz.

Karl Nehammer hangsúlyozta: az embereknek meg kell érteniük, hogy ennek semmi értelme, ezért a származási országuk nyelvén, a közösségi médián keresztül próbálják megszólítani őket, hogy ne keljenek útra.

Már több tízezren akarnak bejutni az unióba Forrás: MTI/AP/Darko Bandic

Nincs értelme Németországba jönni

Elutasítja a görög-török európai uniós külső határ török oldalán gyülekezők németországi befogadását a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik esélyes elnökjelöltje, a német kormánypárt konzervatív szárnyának vezetőjeként számon tartott Friedrich Merz. Ezeknek az embereknek el kell juttatni azt az üzenetet, hogy

"nincs értelme Németországba jönni", mert "nem tudunk befogadni benneteket"

- mondta Friedrich Merzt a Mitteldeutscher Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaságnak. Kiemelte, hogy a görög-török határvidéken humanitárius katasztrófa alakult ki, ezért Németországnak talán az eddiginél több segítséget kellene nyújtania Törökországnak. Minden lehetséges támogatást meg kell adni a török hatóságoknak ahhoz, hogy emberhez valamelyest méltó elhelyezést tudjanak adni a menekülteknek.

Ebben az időszakban nem ok nélkül terjedt el a kontrollvesztés kifejezés, és ilyen még egyszer nem fordulhat elő. Ezért Németországnak természetesen meg kell tartania az ellenőrzést saját határa felett - mondta Freidrich Merz.

Friedrich Merz, a CDU egyik elnökjelöltje szerint Németország nem tud újabb milliókat befogadni Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Klaus-Dietmar Gabbert

Szigorúan ellenőrizni kell a határt

Hasonlóan fogalmazott a Die Weltnek a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti frakciójának egyik helyettes vezetője és belügyi szakpolitikusa. Thorsten Frei kiemelte:

A Görögországban induló balkáni migrációs útvonal Bajorországnál éri el a német határt. A tartomány belügyminisztere, Joachim Herrmann az Augsburger Allgemeinénak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy "jelenleg nincs új menekülthullám Németországban", de a hatóságok felkészültek minden eshetőségre.

A határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség munkáját támogató tartományi határrendőrség létszáma már meghaladta a 700 főt, és a bajor rendőrség készenléti egységei is támogatják a határellenőrzési munkát

- közölte. Thorsten Frei és Joachim Herrmann egyaránt hangsúlyozta, hogy segíteni kell a görög hatóságokat az EU-s külső határ ellenőrzésében.

- mondta Thorsten Frei.

Bevándorlók a török-görög határon, a törökországi Ipsalánál 2020. március 1-jén Forrás: MTI/EPA/Dimitrisz Toszidisz

Folyamatosak az összecsapások

A migránsok ismét kövekkel és palackokkal dobálták a rendőröket Kasztaniesz város határátkelőjénél.

A feldühödött illegális bevándorlók egy csoportja meghajlította a kerítést, és tüzeket gyújtott.

A görög rendőrség és a hadsereg könnygázzal és hanggránátokkal igyekszik megfékezni a tömeget. A migránsok nem ismernek lehetetlent. Volt olyan bevándorló, aki az Evrosz folyón keresztül próbált meg átkelni. Az athéni kormány a kialakult helyzet miatt rendkívüli tanácskozást tartott.

Míg a korábbi hetekben a görög szigetekre naponta 100 migráns érkezett, addig a hétvégén már 700. Éppen ezért a görög hadsereg további intézkedéseket vezetett be, hogy megakadályozza az illegális határátlépéseket a térségben.

Tovább erősödhet a nyomás

Az EU-s határvédelmi szervezet nem nyilvános jelentése arra hívta fel a figyelmet, hogy

tovább erősödik a migrációs nyomás a következő napokban a görög-török határon.

A török kormány pénteken közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba igyekvő menekülteket, és megnyitja a határokat előttük.

A feszültség nő a tengeri szakaszon is. Leszboszon a lakosok is védik a határt, nem engedték kikötni az egyik migránshajót, és dulakodásba keveredtek a migránsokat segítő aktivistákkal is.

- így reagált a külgazdasági és külügyminiszter Facebookon közzétett bejegyzésében, miután egyeztetett görög kollégájával. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: hazánk nem fog beengedni egyetlen illegális bevándorlót sem.

Súlyos a helyzet az unió határán Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

Ki kell zárni a Soros-féle álhumánus szempontokat

Kocsis Máté szerint az Európát terhelő migrációs nyomás várhatóan megsokszorozódik idén, így még inkább felértékelődik a határkerítés és a kormány korábbi bátor döntése annak megépítéséről. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette, hogy az Európai Unió nagyobb részének is lassan be kell látnia, hogy a közös határaink védelméért nem meghurcolás jár Magyarországnak, hanem dicséret. Kocsis Máté úgy vélte,

Ha a törököknél táborozó több millió ember valóban megindul Európa felé, eddig ismeretlen helyzet állhat elő - emelte ki.