Tovább nő a feszültség a görög-török határon, migránscsoportok tömegei érkeznek

szíriai bevándorlók a török-görög határon
Migránsok a Marica-folyó partjánál a görög-bolgár határhoz a törökországi Edirnében 2020. március 1-jén. Legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az Európai Uniós országokba azóta, hogy a török hatóságok az két napja megnyitották előttük a határt. Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő migránsokat.
Vágólapra másolva!
Tömeges migrációs hullámra számítanak a következő napokban a görög-török európai uniós külső határon. A Die Welt című német lap hétfői számában azt írja, a migránstömeget nehéz lesz megállítani, akik a közösségi oldalakról informálódnak arról, hogyan és mely útvonalakon lehet a leggyorsabban eljutni Európa felé.
Vágólapra másolva!

A Frontex jelentése szerint a következő napokban még inkább elmérgesedik a helyzet, az EU-s külső határ eleve nyomás alatt lévő görög-török szakaszát "tömeges migrációs áramlások" érik el.

"Az útnak induló emberek erőteljes áradatát nehéz lesz megállítani",

még akkor is, ha a török oldalon azonnal helyreállna a határellenőrzés - írták a Frontex elemzői.

A jelenség egyik oka a közösségi portálokon terjesztett hírek sora. Ezek a hírek

- áll az uniós döntéshozóknak készített összeállításban a Die Welt beszámolója szerint.

Migránsok a Marica folyó partjánál a görög-bolgár határhoz a törökországi Edirnében Forrás: MTI/AP/Emrah Gürel

A török kormány pénteken közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük. Görögország a határvédelem megerősítésével reagált.

Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi - szárazföldi - határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására. A görög rendőrség szerint péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg.