Hadgyakorlatot tart Görögország a török határnál

Kasztaniesz, 2020. március 2. A migránsok és a görög katonák összecsapása közben betört szélvédőjű katoni jármű a görög-török határnál fekvő görögországi Kasztanieszben 2020. március 2-én. Szíriai menekültek ezrei próbálnak átjutni a török-görög szárazföldi határon Görögországba azóta, hogy február 28-án Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő menekülteket. Görögország egy hónapra felfüggesztette a menedékkérelmek elfogadását, és katonai erőkkel erősítette meg a határait, hogy visszaszorítsák az illegális határátlépést. MTI/EPA-ANA/Dimitrisz Toszidisz
Vágólapra másolva!
Egynapos hadgyakorlatot tart éles lőszerrel Görögország hétfőn törökországi határánál, amelyen migránsok próbálnak bejutni immár tömegével az Európai Unió területére - jelentette be a görög hadsereg.
Vágólapra másolva!

A hatóságok a gyakorlat idejére megtiltották a lakossági mozgást az érintett területeken.

Athén egyúttal azt kérte az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségétől, a Frontextől, hogy végezzen úgynevezett gyorsreagálású határ menti beavatkozást a görög határnál, válaszul az egyre súlyosbodó migrációs nyomásra.

A migránsok és a görög katonák összecsapása közben betört szélvédőjű katoni jármű a görög-török határnál fekvő görögországi Kasztanieszben 2020. március 2-án Forrás: MTI/EPA-ANA/Dimitrisz Toszidisz

Görögország hétfőn arról számolt be, hogy vasárnap csaknem tízezer illegális bevándorlót akadályozott meg abban, hogy görög földre jusson.

Négy év óta - az EU és Törökország egyezségének megkötése és a balkáni országok határzárainak bevezetése óta - nem volt ekkora tömeg, amely egyszerre próbálkozott EU-területre jutni.

Az új migránshullám oka, hogy Törökország csütörtökön úgy döntött, többé nem állja útját az Európába igyekvőknek. Görögország erre határvédelmének megerősítésével reagált.