Csehországban is megjelent a koronavírus, rögtön három beteg is van

2020.03.01. 17:17

Csehországban is megjelent az új koronavírus, rögtön három beteget is találtak - számolt be rendkívüli prágai sajtótájékoztatóján a cseh egészségügyi miniszter.

Adam Vojtech vasárnap délután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy

két beteget Prágában, egyet pedig az észak-csehországi Ústí nad Labem kórházában kezelnek.

Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Prágában 2020. március 1-jén, ahol bejelentette, hogy Csehországban is megjelent az új koronavírus, három beteget is találtak.Forrás: MTI/AP/CTK/Roman Vondrous

A fertőzöttek közül kettő cseh, egy pedig amerikai állampolgár.

Mindhárom eset Észak-Olaszországgal függ össze, ahol gyorsan terjed a járvány. A prágai Na Bulovce kórházban kezelt férfi egy konferencián vett részt Udine városban, amíg a szintén ebben a kórházban kezelt másik beteg, egy amerikai fiatal nő, Milánóban jár egyetemre, és ecuadori kolléganőjével kirándulásra érkezett Prágába. Az eucadori diáklányt is megvizsgálták, de negatív lett az eredménye.

Az Ústí nad Labemben kezelt férfi családjával együtt észak-olaszországi üdülésről tért vissza néhány napja. Az orvosi vizsgálatok csak a férfinál jártak pozitív eredménnyel, míg feleségénél és két gyermeküknél nem mutatták ki az új koronavírust.

Mindezek ellenére ők hárman is házi karanténban maradtak.
A miniszter szerint mindhárom beteg állandó orvosi felügyelet alatt van, nincsenek életveszélyben, és várhatóan mintegy két hetet töltenek a kórházban.
Adam Vojtech elmondta, hogy a mostani hétvégén 13 személyt vizsgáltak meg cseh orvosok, és három személynél volt pozitív az eredmény. A cseheknél országszerte több mint 300 koronavírus-gyanús esetet vizsgáltak már meg az orvosok, de eddig a vizsgálatok negatív eredményt hoztak.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a cseh hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, és nincs semmi ok a pánikra.