Három zónára osztották Olaszországot az óvintézkedések fokozata szerint

2020.03.01. 21:13

Országos szintű kormányrendelet váltja fel az eddigi helyi óvintézkedéseket az olasz kormány vasárnap esti bejelentése szerint, ennek alapján három zónára osztották fel Olaszországot a koronavírus-fertőzés elterjedésétől függően.

Az úgynevezett vörös zónába tartoznak Lombardia és Veneto tartomány egy hete vesztegzár alá helyezett, a járvány által leginkább érintett térségei. Lombardiában 10 önkormányzat van karantén alatt 47 ezer lakossal, Venetóban a 3500 lakosú Vo'Euganeo.

A sárga zóna Lombardia, Veneto többi részét és Emilia Romagna tartományt érinti, valamint a szintén északolasz Liguriában Savona város térségét, Marche tartományban pedig Pesaro és Urbino városát.

Ezeken a területeken
március 8-ig meghosszabbították az iskolák zárva tartását,továbbra sem nyithatják meg a mozikat, színházakat, edzőtermeket, fürdőket, felfüggesztették a sport- és tömegrendezvényeket, a múzeumok korlátozott számban látogathatók, a kórházakban minimálisra csökkentették a látogatási időt. Az óvintézkedések a síelőkre is vonatkoznak: a zártterű síliftek kabinjaiba az eddig engedélyezett utasok egyharmada szállhat fel egyszerre.

Vonatot fertőtlenítő munkások a milánói Garibaldi vasútállomáson 2020. február 28-án.Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

A sárga zónához tartozó Milánóban tehát továbbra sem nyitják meg teljesen a múzeumokat, zárva maradnak a mozik is, pedig korábban Giuseppe Sala polgármester a város kulturális életének újraindítását szorgalmazta a félelem keltette bénultság oldására.

A sárga zónában maradt Friuli-Venezia Giulia tartomány is, ahol nem tudják újraindítani hétfőtől az oktatást, a Velencében és Udinéban regisztrált újabb betegek után.

A lombardiai Bergamo, Piacenza, Cremona, Lodi térségében pedig hét végén bezárják a kereskedelmi központokat.

Olaszország zöld zónához tartozó maradék részén fertőtlenítik az iskolákat, hivatalokat, tömegközlekedési eszközöket.

A kormány intézkedéscsomagja az utóbbi egy hétben bevezetett központi és helyi szintű rendelkezéseket foglalja össze. Nem oldotta fel az északi tartományokban korábban bevezetett óvintézkedéseket, de ezzel egy időben máshol érvénytelenítette a központi egészségügyi hatóságok szerint alaptalanul bevezetett korlátozásokat.

Az új koronavírussal megfertőződöttek száma Olaszországban vasárnap már átlépte az 1600-t, a betegek közül 34-en haltak meg.