A koronavírus-fertőzöttek számának növekedését várja az olasz egészségügyi tárca

koronavírus Milánó
Litvániában eddig egy ember fertőződött meg az új koronavírussal, ő 10 napja tért haza Olaszországból.
Vágólapra másolva!
Az olasz egészségügy a koronavírus-fertőzés további terjedésével számol Pierpaolo Sileri egészségügyi miniszter-helyettes vasárnapi bejelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Pierpaolo Sileri a SkyTg24 hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a pozitív koronavírusteszttel rendelkezők száma meghaladta az ezret, számuk tovább fog emelkedni. Hozzátette, hogy a legtöbb esetet regisztráló Lombardia és Veneto tartományban az egészségügyi tárca az intenzív osztályok befogadási kapacitásának növelésén dolgozik.

Pierpaolo Sileri, az olasz egészségügyi tárca helyettes vezetője Forrás: Facebook

- fejtette ki Pierpaolo Sileri. Az olasz statisztikai hivatal adatai szerint az olasz lakosság több mint 22 százaléka 65 év fölötti. A 80 évnél idősebbek aránya 7 százalék.

Arcmaszkot viselő járókelők Milánóban Forrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

Az egészségügyi tárca helyettes vezetője megjegyezte, hogy

a kórházak "megrohamozásának" elkerülésére a betegfogadási rendszer átalakításán dolgoznak.

Ezt szolgálják a lombardiai és venetói kórházak bejáratainál felállított sátrak, amelyekben azonnal különválasztják az enyhe és súlyosabb tünetekkel érkezőket. A polgári védelmi hatóság szombat esti adatai szerint 1128-ra nőtt a fertőzöttek száma, 38 százalékukat kell kórházban ápolni. Az eddigi 29 halott kivétel nélkül más betegségekben is szenvedő idős ember volt.

Védőmaszkos utasok Lombardia régióban, a milánói központi pályaudvaron Forrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Lombardia tartomány egészségügyi hatóságai

egy külön kórház kialakítását szorgalmazták a koronavírus-fertőzöttek ellátására, és visszahívták a már nyugdíjban levő orvosokat.

Ezenfelül azonnali szerződést ajánlanak a munkára jelentkező ápolóknak. A legtöbben, több mint hatszázan ebben az északnyugat-olaszországi térségben betegedtek meg, és 26-an haltak meg Lombardiában.

Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Veneto vasárnapi adatai szerint az eddigi 223 fertőzöttből 59-en szorulnak kórházi kezelésre. Luca Zaia, a tartomány kormányzója elmondta, hogy a számok azt mutatják, hogy nincsen semmilyen járvány.

A venetói kormányzó megjegyezte, hogy pánik helyett újra kell indítani az életet.

Kijelentette, hogy legszívesebben feloldaná a karantént a venetói Vo' Euganeo területén is, ahol még egy hétig tart a vesztegzár.

Katonák az észak-olaszországi Lodiban felállított ellenörzőpontnál Forrás: MTI/EPA/ANSA/Francesca Brunati

Lombardiában, Venetóban és Emilia Romagnában március 8-ig meghosszabbították az oktatási szünetet. További négy északi régióban újrakezdődik az oktatás, ismét megnyitnak a múzeumok, mozik is. Piemontéban szerdától indul újra a tanítás, Liguriában egyedül Savona térségében tartanak továbbra is zárva az iskolák. A legutolsó esetek között van egy karanténba helyezett család a Róma közeli Fiumicinóban. Ott egy nő idős rokonát Lombardiában ápolta, hazatérése után vette észre magán a tüneteket. Fiumicinóban két iskolát és egy uszodát is bezártak.

Az olasz kormány folyamatos intézkedéssel igyekszik segíteni a koronavírustól sújtott gazdaságot.

A becslések a hazai össztermék (GDP) 1 és 3 százaléka közötti kiesést vetítenek előre nyárig. Az idegenforgalom 22 millió turista távolmaradásával számol, ennyien látogatják Velencét évente.

Roberto Gualtieri olasz pénzügyminiszter Forrás: NurPhoto/Andrea Pirri/NurPhoto/Andrea Pirri

Roberto Gualtieri pénzügyminiszter - az utóbbi napokban előirányzott 900 millió euró után - további 3,6 milliárdos rendkívüli költségvetési csomagról beszélt,

amely Olaszországot az európai stabilitási paktum paramétereinek túllépésére kényszerítené. Matteo Salvini, a jobbközép ellenzék vezetője parlamenti támogatást ígért az esetleges pénzügyi beavatkozásokhoz. A kormány egész Olaszországban adófizetési kedvezményeket tervez bevezetni.

Az északolasz tartományok vezetői azonban úgy reagáltak, az intézkedések elégtelenek, a kormány "morzsákat" dob nekik.

Matteo Salvini, az olasz ellenzéki Északi Liga párt elnöke Forrás: AFP/Tiziana Fabi