Asraf Gáni: Az afgán kormány nem enged szabadon tálib foglyokat

2020.03.01. 10:59

Az afgán kormány nem vállalta, hogy szabadon enged ötezer tálib foglyot, ahogy azt a szombaton Dohában aláírt amerikai-tálib békemegállapodásban rögzítették - jelentette ki vasárnap Asraf Gáni afgán elnök.

A foglyok elengedésére vonatkozó tálib követelés teljesítése nem lehet előfeltétele annak, hogy a kormány közvetlen tárgyalásokat kezdjen a szélsőséges iszlamista csoporttal - mondta Gáni kabuli sajtótájékoztatóján.

Asraf Gáni afgán elnök felszólal a kabuli elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón 2020. február 29-én, miután az Egyesült Államok és az afganisztáni tálib lázadók vezetői aláírták a történelmi jelentőségű békemegállapodást Dohában.Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

Az amerikai-tálib békemegállapodást Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja és Abdul Gáni Baradar tálib molla írta alá Mike Pompeo amerikai külügyminiszter jelenlétében. A megegyezésben rögzítették, azon fognak nagy erőkkel dolgozni, hogy bizalomépítő intézkedésként szabadon bocsássák a hadi- és politikai foglyokat a börtönökből az érintett felek jóváhagyásával. Ennek megfelelően március 10-ig mintegy 5 ezer bebörtönzött tálib nyerheti vissza szabadságát, cserébe az afgán kormányerők ezer tagjának szabadon engedéséért.