Tüntettek Párizsban, mert Roman Polanski kapta a legjobb rendező César-díját, a saria-bűnöző Ladj Ly filmjének győzelmét viszont ünneplik

FRANCE - GATHERING AGAINST POLANSKI AND SEXUAL VIOLENCE - SOCIAL a cause de macron accusations anger because of macron cesars colere dare feminism DEMONSTRATION FEMINISM feminisme feministes feminists gathering j accuse manifestation noustoutes osez le fe
Rally to denounce gender-based and sexual violence. BUT also the 12 Cesar nominations for Roman Polanski's film "j accuse", where the filmmaker is accused of multiple rapes, many of which were committed against minors. Paris, February 28, 2020. Rassemblement pour denoncer les violences sexistes et sexuelles. MAis aussi les 12 nominations aux cesars pour le film "j accuse" de Roman Polanski alors que le cineaste est accusé de multiples viols dont plusieurs sur mineures. Paris, le 28 fevrier 2020. banderolle "Polanski : cesar du meilleur violeur 2020".
Vágólapra másolva!
Még a tegnap késő esti César-díjkiosztás előtt Macron esélyügyi államtitkárnője, (a francia törvények szerint kormánytagnak számító) Marlene Schiappa, majd Polanski győzelme után a kultuszminiszter, Franck Riester is tiltakozott Roman Polanski ellen. A díjkiosztó előtt és után feminista szervezetek tüntettek a lengyel-francia rendező miatt. Polanski a legjobb adaptált forgatókönyvért és a rendezésért is César-díjat kapott, a Vádolom című filmért. A legjobb film A Nyomorultak lett. Ennek a rendezője a mali-francia Ladj Ly, aki ellen viszont nem tiltakozott senki. Pedig őt jogerősen elítélték, két évet börtönben is ült, ugyanis a saria törvényeinek engedelmeskedve, egy nőnek betörte a fejét, eltörte az ujjait, pusztán azért, mert házasságtörő volt, udvarlóját pedig - egy ismerőse segítségével - elrabolta, megkínozta, és csak azért nem tudták meggyilkolni, mert amikor megpróbálták leönteni benzinnel, a férfi elmenekült.
Vágólapra másolva!

Ahogy várható volt, botrányok kísérték a 45. César-díj átadását. Előtte-utána tüntetés, Polanski jelölése, majd díja miatt. Adele Haenel César-díjas színésznő látványos gesztusokkal és gúnyos "Éljen a pedofília!" kiáltással otthagyta az ünnepséget, a konferanszié (Florence Foresti humoristanő) a twitterére pedig azonnal kiírta, Polanski díjára utalva, hogy undorító.

Forrás: Hans Lucas/Nicolas Portnoi /

A hetvenes évekbeli, kétségtelenül súlyos és elítélendő amerikai szexuális bűnügye után Európában évtizedekig nem foglalkozott senki Polanski botrányával, különösebben még akkor sem, amikor a kétezres években Svájc ki akarta adni az Egyesült Államoknak, és néhány hétig letartóztatták. A MeToo-nak nevezett mozgalom után vált Franciaországban elfogadhatatlanná az addig ünnepelt Polanski, majd helyzete tovább romlott, amikor 2019 őszén egy nyugdíjas manöken azt állította, hogy 45 évvel ezelőtt Polanski meg akarta erőszakolni. A rendező szerint ez hazugság.

Roman Polanski Vádolom című filmjét 12 César-díjra jelölték, de végül az egész stáb úgy döntött, hogy nem mennek el a díjátadóra. Szintén 12 Césarra jelölték A Nyomorultak című filmet.

A Vádolom a tizenkilenc század végi Dreyfus-ügyet dolgozza fel, a főszereplő az Oscar-díjas Jean Dujardin, aki egyébként végig Polanskit támogatta. A Nyomorultak pedig enyhén szólva bevándorláspárti film, egy párizsi elővárosban játszódik, a film talán legpozitívabbnak szánt figurája egy szélsőségesen radikális, szalafista kebabárus. Macron elnök egyébként néhány héttel ezelőtt meglehetősen elismerően, mondhatni elragadtatással beszélt Ladj Ly filmjéről.

A 87 éves lengyel-francia rendező elleni tüntetéssorozat attól válik sajátossá, hogy ugyanakkor senki sem tiltakozott Ladj Ly filmjének jelölése, a teremben való jelenléte, majd győzelme ellen. Decemberben derült ki róla, hogy elítélt saria-bűnöző. Ladj Ly ezután beperelte a bírósági ügyét megjelentető konzervatív hetilapot (tagadni nem tudta, hiszen jogerős ítélet volt ellene), mondván, hogy aki őt támadja, az muszlimgyűlölő rasszista.

Ladj Ly (középen) a díjjal Forrás: AFP/Thomas Samson

A két legfontosabb díjat tehát megosztották Polanski és Ladj Ly között. A Vádolom című film kapta a legjobb rendezés, A Nyomorultak a legjobb film díját. Polanski egyébként a forgatókönyvért is kapott egy Césart. A nemzetközileg is ismert francia színészek közül Fanny Ardant nyert Césart, a Magyarországon is bemutatott Boldog idők epizódszerepéért. A legjobb külföldi film a hatszoros Oscar-díjas, dél-koreai Paraziták lett.

Fanny Ardant Forrás: AFP/Bertrand Guay

Mivel már Polanski puszta jelöléséből is nagy botrány lett, ezért a Francia Filmakadémia teljes vezetősége lemondott. Köztük a legnagyobb élő francia filmművészek. Az Oscar-díjas rendező, Costa-Gavras (Ostromállapot, Z, Eltűntnek nyilvánítva), a szintén Oscar-díjas Claude Lelouch (Egy férfi és egy nő, vagy a Belmondóval forgatott, Victor Hugo szellemét - szemben a most győztes Ladj Ly didaktus és propagandajellegű filmjével - valóban csodálatosan megidéző A Nyomorultak), az Oscar-díjas, 93 éves dokumentumrendező, Marcel Ophuls, vagy a világ egyik legnagyobb forgatókönyvírójának tartott, ugyancsak Oscar-díjas Jean-Claude Carriere, aki annak idején Bunuel alkotótársa volt.